Байдън: Вероятно украинска противовъздушна ракета е паднала в Полша

Байдън: Вероятно украинска противовъздушна ракета е паднала в Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

След смъртоносния ракетен удар в Източна Полша, при който загинаха двама души, има индикации, че снарядът е бил противовъздушна ракета от Украйна. Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън на среща с други държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО и Г-7 в Бали. Твърди се, че той е говорил за ракета от системата С-300.

 

 

Системата по съветски дизайн е основен компонент на противовъздушната отбрана на Украйна.

След срещата няколко страни заявиха, че Москва е отговорна за инцидента в Полша, като е стреляла по Украйна. Това е така, дори ако ракетата всъщност е била украинска отбранителна ракета. След кризисната среща Байдън публично заяви, че ракетата, която удари Полша близо до украинската граница, вероятно не е била изстреляна от Русия. Той заяви, че има съответна информация за траекторията, която противоречи на това. „Ще се погрижа да разберем какво точно се е случило", добави той. Руското правителство отрича да е стреляло по цели в украинско-полската гранична зона и говори за целенасочена провокация, предава DPA. 

На кризисната среща присъстваха лидерите на седемте големи западни демокрации (Г-7), както и на други държави от НАТО и ЕС. „Предлагаме на Полша пълната си подкрепа и съдействие в продължаващото разследване", се казва в изявление. „Осъждаме варварските ракетни атаки, извършени от Русия срещу украински градове и гражданска инфраструктура във вторник“.

 

Държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО и Г-7 по време на срещата си. Снимка:  EPA/DITA ALANGKARA / POOL

Държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО и Г-7 по време на срещата си. Снимка: EPA/DITA ALANGKARA / POOL

 

На масата са били френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц, както и правителствените ръководители на Великобритания, Италия, Канада и Япония. По-рано Байдън разговаря по телефона с полския президент Анджей Дуда. Полша приведе част от въоръжените си сили в състояние на повишена готовност.

Шолц се изказа в подкрепа на интензивно разследване на инцидента. „Сега е необходимо внимателно да се изясни как се е стигнало до тези разрушения там", каза той. Същевременно канцлерът остро осъди неотдавнашните нападения срещу Украйна. „Това не е приемлива форма на война в тази вече неоправдана война", каза той.

Според полското правителство „ракета руско производство" е поразила източното полско село Пшеводов на шест километра от границата. Тя уби двама души във ферма. Информационната агенция "Интерфакс Украйна" съобщи, позовавайки се на военни експерти, че снимки на отломки на мястото на удара показват ракети от системата за противовъздушна отбрана С-300.

Говорител на полското правителство заяви, че е взето решение заедно със съюзниците от НАТО да се провери дали са налице основания за започване на процедурите по член 4 от Договора за НАТО. Член 4 предвижда консултации със страните от НАТО, ако някоя от тях смята, че целостта на нейната територия, политическата ѝ независимост или собствената ѝ сигурност са застрашени.

Министерството на отбраната в Москва заговори за умишлена провокация. Не са били обстрелвани цели в района на украинско-полската граница. Снимките на предполагаемите отломки, разпространени в полските медии, също нямали нищо общо с руски оръжейни системи. По данни на Киев във вторник Русия е изстреляла над 90 ракети и крилати ракети по Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира ракетния удар в Полша: „Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност!" След като ракетата удари полска територия, Киев настоява за създаването на зона, забранена за полети,. 

„Искаме да затворим небето, защото небето няма граници", написа министърът на отбраната Алексей Ресников в Twitter. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба призова за твърд и „принципен" отговор на ракетния удар в Полша. Той заяви, че е изяснил това по време на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е осъдил „ракетния терор на Русия".

Според Зеленски целенасочените руски атаки срещу енергийната система временно са прекъснали електроснабдяването на десет милиона души. По-късно снабдяването е възстановено за осем милиона души. В сряда е 266-ият ден от отбранителната борба на Украйна срещу руската инвазия.  

Срещата на Г-20 ще приключи тази сряда. Очаква се на нея да бъде приета и декларация, осъждаща войната на Русия срещу Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров, който представлява лидера на Кремъл Владимир Путин, вече напусна срещата във вторник.

 

 

Станете почитател на Класа