Директорът на ЦРУ на секретна визита в Киев, по време на руските ракетни удари бил в US посолството

Директорът на ЦРУ на секретна визита в Киев, по време на руските ракетни удари бил в US посолството
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.11.2022
  • Share:

Шефът на Централното разузнавателно управление е потвърдил подкрепата на САЩ за Украйна във войната, съобщава високопоставен американски служител, пожелал анонимност

 

 

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се срещна във вторник в Киев с украинския президент Володимир Зеленски и с високопоставени служители от разузнаването на страната, за да ги информира за срещите си с висш руски представител. Преди това той отправи предупреждение към Москва да не използва ядрено оръжие в конфликта с Украйна, съобщи американски служител, цитиран от Франс прес и БТА.

Бърнс, който е бивш посланик на САЩ в Москва, пристигна в Киев, след като разговаря в Анкара с ръководителя на руското разузнаване Сергей Наришкин. От започването на войната в Украйна на 24 февруари не беше имало руско-американска среща на толкова високо равнище.

Ръководителят на американското разузнаване трябваше да предаде на своя руски колега съобщение, предупреждаващо „за последиците от използване на ядрени оръжия от Русия и за рисковете от ескалация за стратегическата стабилност“, каза в понеделник говорител на Съвета по национална сигурност на Белия дом.

Говорителят уточни, че Бърнс „не води каквито и да било преговори“, нито „обсъжда уреждане на войната в Украйна“ и добави, че украинците са били предварително уведомени за срещата му в Анкара.

След това Бърнс замина за Украйна, за да информира Зеленски и ръководителите на украинското разузнаване за разговорите си с Наришкин, както и за да потвърди подкрепата на САЩ за украинската страна във войната, заяви за АФП високопоставен американски служител, пожелал анонимност.

Директорът на ЦРУ беше в Киев в деня, когато Русия интензивно обстрелва цели в цяла Украйна, включително в столицата. Според американския служител, по това време Бърнс е бил на сигурно място в посолството на САЩ, а впоследствие е напуснал Киев.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа