Песков: Реакцията на Байдън бе сдържана и професионална, за разлика от истерията на някои европейци

Песков: Реакцията на Байдън бе сдържана и професионална, за разлика от истерията на някои европейци
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.11.2022
  • Share:

Варшава можеше веднага да каже, че става дума за отломки от ракета, изстреляна от противовъздушна система С-300, която няма нищо общо с Русия, каза още Дмитрий Песков

 

 

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обърна внимание на сдържаната и професионална реакция на американския президент Джо Байдън на падналите в Полша отломки от ракети в сравнение с много негови европейски колеги, предаде ТАСС.

Прессекретарят на руския президент отбеляза, че каналите за връзка между министерствата на отбраната на Русия и САЩ съществуван, и отново наблегна на "достатъчно сдържаната и професионална реакция на американците, която контрастираше с итеричната реакция на полската страна и редица други държави".

Песков подчерта, че ситуацията с падналите в Полша отломки от ракета не дава никакъв повод за ескалация.

Варшава можеше веднага да каже, че става дума за отломки от ракета, изстреляна от противовъздушна система С-300, която няма нищо общо с Русия, каза още Песков, цитиран от БТА.

"Не, не знам да е имало такова нещо", отвърна говорителят, запитан от журналист дали руските власти са се свързали със САЩ или НАТО, за да не се стига до ескалация.

"Работата е там, че няма и повод за ескалация. Поляците можеха веднага да съобщят, че става дума за отломки от ракета, изстреляна от система С-300. Ако го бяха направили, всички специалисти щяха веднага да разберат, че това не може да е била ракета, която има връзка с руските въоръжение сили", категоричен бе Песков.

Някои страни направиха неоснователни твърдения във връзка с вчерашната експлозия в Полша, добави Песков.

По-рано полският президент Анджей Дуда заяви, че Варшава не разполага с доказателства кой е изстрелял ракетата, причинила смъртта на двама души.

Източник от НАТО заяви пред Ройтерс, че Байдън е казал на партньорите си от Г-7 и НАТО, че експлозията в Източна Полша е причинена от ракета, изстреляна от украинската противовъздушна отбрана.

Песков изрази също така задоволството на Кремъл от напредъка в преговорите за удължаване на срока на т.нар. "зърнена" сделка, който изтича на 19 ноември. Той уточни, че се очаква съвсем скоро руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган да обсъдят този въпрос.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа