The Grayzone: Украйна създаде «терористична армия» за атака на Крим, ето кой й помогна

The Grayzone: Украйна създаде «терористична армия» за атака на Крим, ето кой й помогна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.11.2022
  • Share:

The Grayzone: Великобритания помогна на СБУ да създаде „партизанска армия“ за диверсии в Крим

Британските спецслужби помогнаха за създаването и обучението на тайна украинска «партизанска армия» за нападение над Крим, пише The Grayzone, позовавайки се на секретни документи и имейли. Целта им е била да провокират ескалация на конфликта, счита авторът на статията.

 

Превод отThe Grayzone, САЩ:

 

The Grayzone: Украйна създаде "терористична армия" за атака на Крим, ето кой й помогна (1 част)

 

 

Документи, получени от The Grayzone, разкриват планове на група служители на британското разузнаване да организират и обучат тайна украинска „партизанска“ армия с ясни инструкции да атакува руските съоръжения в Крим.

На 28 октомври украински дрон повреди кораб на руския Черноморски флот в кримското пристанище Севастопол. Москва незабавно обвини Обединеното кралство в подпомагането и организирането на атаката, както и взривяването на газопровода „Северен поток“ – най-бруталните актове на диверсия, извършени в последно време.

Grayzone се сдоби със секретни документи, в които се описва как агенти на британското военно разузнаване са подписали споразумение с одеския клон на украинската служба за сигурност за създаване и обучение на тайна украинска „партизанска“ терористична армия.

Според техните планове тази секретна армия трябва да извършва диверсионни и разузнавателни операции в Крим от името на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) — именно терористични актове бяха наблюдавани на полуострова през последните седмици.

Както The Grazyone съобщи по-рано, същата група служители на военното разузнаване са отговорни за планирането на бомбения атентат на Кримския мост. Тази цел беше постигната на 8 октомври. На моста беше взривен камион самоубиец, което временно извади от строя единствената транспортна артерия, свързваща континентална Русия с полуострова, а Москва засили ответните удари срещу украинската инфраструктура.

Плановете за диверсия са изготвени от британския военен ветеран Хю Уорд по искане на агента от британското военно разузнаване Крис Донъли, известен с разработването на секретната програма за информационна война Integrity Initiative, финансирана от британското външно министерство.

Плановете били съобщени на получателите чрез неговата частна транснационална комуникационна мрежа, която включва военни служители, законодатели и служители на разузнаването.

Подобни връзки на високо ниво подчертават, че Донъли далеч не е пасивен наблюдател на конфликта в Украйна. Той използва позицията и връзките си, за да получи ресурсите, необходими за обучение на секретен диверсионен отряд за нападение срещу руските съоръжения в Крим.

Тази разрушителна стратегия по дефиниция ще ескалира враждебността и ще подкопае всякакъв стремеж към преговори.

Целта на атаката, наричана „подкрепа за операции по морски набези“, била да „намали“ способността на Русия да блокира Киев, да „подкопае“ „бойния потенциал“ на Москва и да изолира руските сухопътни и морски сили в Крим чрез „създаване на пречки за снабдяването на полуострова от морето и по суша през Керч.

Документите, получени от The Grayzone, показват, че тези планове се изпълняват в тясно сътрудничество с Одеския отдел на СБУ. В същото време един политически влиятелен украински олигарх е участвал във финансирането на тези злонамерени дейности.

Откакто законно избраното правителство в Киев беше свалено от власт чрез подкрепян от Запада държавен преврат през 2014 г., Донъли работи неуморно, за да подклажда „прокси“ война срещу Русия в Украйна.

Частни материали и документи, изготвени от Донъли и получени от The Grayzone през октомври тази година, показват, че желанието му за ескалация на конфликта се е засилило след влизането на руските военни в Украйна през февруари тази година.

В писмо от 21 септември до близкия си кръг Донъли изразява загриженост, че администрацията на Байдън не е напълно ангажирана с „тотална война“ срещу Русия. Позовавайки се на публични изявления на длъжностни лица във Вашингтон, надяващи се на регулиране на конфликта чрез преговори между Москва и Киев, той казва:

„Тази позиция на САЩ трябва да бъде оспорена, и то незабавно и решително“.

Край на 1 част, следва

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа