Али Хаменей: Към този момент враговете са победени, но всеки ден измислят нови номера

Али Хаменей: Към този момент враговете са победени, но всеки ден измислят нови номера
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.11.2022
  • Share:

Протестите в някои университети и градове в Иран продължиха и вчера, а върховният лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че "враговете" на страната може да се опитат да мобилизират и работниците, след като демонстрантите не успяха да свалят ислямското правителство в продължение на повече от два месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Иранските власти обвиняват "външните врагове на страната и техните агенти" в подклаждане на бунтовете.

"Към този момент, слава Богу, враговете са победени. Но те всеки ден измислят нови номера и след днешното поражение, те могат да се насочат към различни класи като работниците и към жените“, е заявил аятолах Хаменей, цитиран от иранската държавна телевизия.

В Иран има протести от септември насам заради смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини. Тя почина дни след като бе арестувана от нравствената полиция за неправилно носене на хиджаб.

Миналия месец протестите обхванаха и жизненоважния енергиен сектор, но властите не допуснаха демонстрациите петролните работници, чиито искания бяха свързани със заплатите им и с условията на труд, да се разраснат.

Ислямската революция от 1979 г. се осъществява в условията на масови протести, съпроводени от стачки на петролните работници и на търговците на дребно, които помагат на ислямското духовенство да дойде на власт, отбелязва Ройтерс.

 

Станете почитател на Класа