Смърт от въздуха: привършват ли високоточните ракети на Русия

Смърт от въздуха: привършват ли високоточните ракети на Русия
  • Written by:  Даниил Сотников DW
  • Date:  
    20.11.2022
  • Share:

Години преди да започне авантюрата си в Украйна Русия е започнала да се запасява с електроника за високоточните си ракети. Това е едно от възможните обяснения за продължаващия масиран руски ракетен обстрел в Украйна.

 

 

Дълго време преди нахлуването си в Украйна Русия по всяка вероятност е складирала микрочипове и технологии, необходими за създаването на високоточни ракети. Това пише в свой анализ частната компания за военно разузнаване "Джейнс", цитирана от американския вестник "Ню Йорк Таймс".

Според анализа Русия е започнала да трупа въпросните технологии още преди няколко години. Отбелязва се, че много от компонентите им се използват и за граждански цели, така че Кремъл, въпреки наложените санкции, е успял да си ги набави чрез трети страни или пък от частни лица.

Още преди началото на войната срещу Украйна Русия е увеличила производството на "Искандер", "Калибър" и крилати ракети. Натрупаните запаси служат за попълване на намаляващия ѝ арсенал, посочват от "Джейнс". "Те вероятно се произвеждат и в момента, тъй като икономиката е на ръба на военното положение и много заводи, свързани с руския военно-промишлен комплекс, работят на три смени, даже през уикенда", е заявил анализатор на частната разузнавателна компания.

Кое още позволява на Русия да продължава обстрела си?

Още от пролетта американското Министерство на отбраната предполага, че Кремъл изпитва недостиг на високоточни ракети и че руските запаси се изчерпват сравнително бързо. Същото заключение направи публично и британското разузнаване през есента. Украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви през октомври, че Русия е употребила почти 70% от предвоенните си ракетни запаси. В резултат от това, според него, Москва разполагала само с 609 подобни ракети. Нито една от тези оценки и изчисления не могат да бъдат потвърдени от независим източник. 

 

Опашка на ракета стърчи от земята близо до наскоро освободеното село Закитне в Украйна

 

Материалът на "Ню Йорк Таймс" изброява общо 4 възможни причини, поради които Русия е способна да продължи с мащабните си ракетни удари срещу Украйна. В допълнение към натрупаните запаси отпреди войната Москва се е обърнала към Иран и Северна Корея за оръжия, обяви американският военен министър Лойд Остин. "Мисля, че тези страни вероятно им предоставят някакви количества", смята той. И двете страни официално отричат да снабдяват Кремъл с оръжия.

Запаси и за евентуален конфликт с НАТО?

Третото обяснение е, че Русия е увеличила използването на ракети за противовъздушна отбрана при своите атаки. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че на 17 ноември Русия е изстреляла поне 10 зенитни управляеми ракети С-300 по близки до фронтовата линия градове. Тяхното използване не по предназначение, а срещу цели на земята, е една от индикациите, които карат западни военни служители и експерти да предполагат, че руските крилати ракети и други конвенционални нападателни оръжия намаляват, коментира американското издание.

Пред "Ню Йорк Таймс" анализатори са допуснали още, че Русия поддържа и запас от ракети и друго въоръжение за случай на евентуална война с НАТО.

Станете почитател на Класа