Руски експерт: Украйна ще получи своя Пиночет, а Зеленски го очаква "нещастен случай"

Руски експерт: Украйна ще получи своя Пиночет, а Зеленски го очаква "нещастен случай"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.11.2022
  • Share:

Командващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни се радва на растяща популярност след последните успехи във войната срещу Русия

 

 

Президентът Володимир Зеленски е помолил командващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужни да намали публичните си изяви, твърди британският в. Financial Times, като се позовава на свои източници.

"Запознати разказват, че Залужни е бил помолен да престане да промотира публичния си образ", твърди изданието. Публикацията се позовава на резултати от социологически проучвания, според които в Украйна расте популярността на висшия военен.

 

https://epicenter.bg/images/news/112022/thumbs/main_Volodimir-Zelenski-i-gen--Valeriy-Zaluzhni_1669040362.webp

Според кандидата на историческите науки от катедрата по обща история на Белгородския държавен университет доц. Сергей Прокопенко украинският президент има всички основания да се притеснява, че може да бъде свален и заменен именно от ген. Залужни, пише "Свободная преса".

Той обаче изтъква, че не може да се говори за "сваляне" на Зеленски, тъй като покровителите на Украйна, смятат, че това може да доведе до нестабилност на политическата система.

Ключовите политически решения и без това не се взимат в Украйна, смята Прокопенко, така че не трябва да бъде надценвана ролята на президента в киев.

Според него смяната на президента ще се случи тогава, когато бъде санкционирано преразглеждане на системата за управление на страната, предизвикана от сериозни фактори, като например решаващи договорености между Русия и САЩ, голямо военно поражение на Украйна и др.

"При това най-вероятно участта на Зеленски ще бъде печална, никой няма да го остави жив. Новият лидер ще дойде на свободно място. Зеленски прекрасно разбира това и се опитва да влияе върху положението на своите конкуренти", обяснява Прокопенко.

Историкът смята, че ген. Залужни може да стане лидер на страната.

"Залужни действително стана значителна фигура в политиката на Украйна, което се дължи на усилията на западните куратори на страната. Несъмнено, цялата политическа власт в украйна се контролира отвън. Използва се целият набор инструменти за пряко и косвено въздействие. В рамките на косвеното влияние върху президента на Украйна бе осъществена и подготовката на алтернативни политически лидери", обяснява Прокопенко.

Историкът обяснява, че със Залужни е установена пряка връзка, създадени са условия за издигането му и промотирането му в медийното пространство.

"Основната задача на такива персони е да държат Зеленски в парежение, да му дадат да разбере, че може във всеки един момент да бъда отстранен и на негово място да бъде поставен друг. Именно една от тези персони е и Залужни. Просто в един момент той ще стане най-силната политическа фигура в Украйна", обяснява Прокопенко.

Според него населението на Украйна ще подкрепи Залужни.

"За последните 2-3 месеца украинската армия постигна някои резултати в противопоставянето с Русия. Проведе серия успешни операции, изтика руската армия от Харковска и части от Херсонска област. Всички тези успехи украинската общественост свързва с дейността на военните лидери, включително Залужни. Трудно е да се каже какво е нивото на подкрепа за Залужни в армията и в обществото, но е очевидно, че се доближава до тази на Зеленски", коментира историкът.

"В крайна сметка, този фактор - на подкрепата от страна на обществото - няма да има решаващо значение в борбата за власт. Ако кураторите на Украйна поставят задачата Залужни да бъде доведен на власт, ще бъдат задействани необходимите лостове за влияние върху общественото мнение и неговата подкрепа сред населението рязко ще нарасне", обяснява още Прокопенко.

"Западът ще успее да извърши тази промяна. Несанкционирано от Запада идване на власт на Залужни просто е невъзможно", коментира още историкът.

"Залужни го готвят именно за такава роля - той действително може да стане новия Пиночет. В момента Украйна представлява държава с максимално мобилизирано общество, за което вече са даденост ограниченията на свободата на словото, репресиите, досъдебните саморазправи са всекидневия и всичко това - заради успеха в противоборството с Русия. В Украйна фактически веме е утановена диктатура", обяснява Прокопенко.

"Хипотетично, след идването на власт на Залужни, той ще трябва да проведе редица твърди репресивни мерки по отношение на бившите приближени на Зеленски и да осигури прехода към силна военна диктатура. Какво ще се слечи със Зеленски? Нещастен случай, смърт в резултат на ракетна атака и прочее варианти - всичко може да бъде реализирано%, обобщава иторикът.

"Украинските медии често акцентират върху образа на ген. Валерий Залужни не просто като военен специалист, а като "народен герой",", изтъква и директорът по аналитическите проекти на Агенцията за политически и икономически връзки Михаил Нейжмаков.

"Например, след завладяването на Херсон от силите на ВСУ редица издания публикуваха графити от града — "С нас са Бог и атаман Залужни," изтъква той.

Според Нейжмаков обаче е малко вероятно Западът да позволи военна хунта да замени администрацията на Зеленсски - това ще изглежда лошо в очите на общественото мнение в САЩ и европейските страни.

 

 

Станете почитател на Класа