Зам. шеф на ЦРУ обяви: Вербуваме руснаци, които са отвратени от инвазията в Украйна

Зам. шеф на ЦРУ обяви: Вербуваме руснаци, които са отвратени от инвазията в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.11.2022
  • Share:

 

Недоволството на много руснаци от войната на Путин в Украйна е благодатна почва за вербуване на агенти сред военни, бизнесмени, олигарси, чието състояние е намаляло заради санкциите, и други, които са избягали от страната.

 

 

Ръководителят на шпионажа в ЦРУ използва първата си публична изява, откакто зае поста миналата година, за да отправи послание към потенциални агенти сред руснаците.

Дейвид Марлоу - заместник-директор по операциите на Централното разузнавателно управление, заяви пред академична аудитория, че инвазията в Украйна е огромен провал за руския президент Владимир Путин и открива възможности за западните разузнавателни агенции сред недоволните руски граждани.

"Путин беше в най-добра позиция в деня преди да нахлуе“, каза Марлоу в реч, изнесена в центъра "Хейдън" към университета "Джордж Мейсън", щата Вирджиния, цитиран от „Уолстрийт Джърнъл“.

Според зам.-шефа на ЦРУ на 23 февруари руският президент все още е имал възможност да упражнява натиск върху Украйна, да влияе на НАТО и да демонстрира, че Русия е могъща нация. "Той пропиля всяка една част от това”, заяви Марлоу.

"Търсим по света руснаци, които са толкова отвратени от това, колкото и ние", заключи той.

Необичайната публична изява на се състоя миналата седмица пред избрана аудитория от университетски преподаватели и служители.

В понеделник Центърът "Хейдън" публикува видеозапис от събитието, на което директорът на отдел „Операции“ в ЦРУ се среща със заместник-директора на ЦРУ по анализите Линда Вайсголд, чийто отдел отговаря за изготвянето на готови разузнавателни доклади и за брифингите на президента Джо Байдън и други високопоставени служители.

Марлоу, назначен на поста си през юни 2021 г. от директора на ЦРУ Уилям Бърнс, владее арабски език и е служил многократно като началник на станциите на агенцията в чужбина, включително в Близкия изток. А също и в Центъра за близкоизточни мисии в централата на агенцията в Лангли, щата Вашингтон. Изказванията му се явяват като повторение на скорошните твърдения на бивши високопоставени служители на ЦРУ, че недоволството на много руснаци от войната на Путин в Украйна е благодатна почва за вербуване на агенти сред военни, бизнесмени, олигарси, чието състояние е намаляло заради санкциите, и други, които са избягали от страната.

Не е ясно дали ЦРУ е постигнало напредък и доколко интензивно работи по тази своя мисия. Знае се обаче, че от месеци в Европа и около континента се води засилена шпионска война, която върви паралелно с военната кампания в Украйна. Европейските правителства изгониха стотици руски дипломати (включително и у нас), заподозрени в шпионаж, и арестуваха поне двама "нелегални" - агенти на Русия, представящи се за хора, несвързани с правителството в Москва. В руската столица и други градове Кремъл нареди съкращаване на американското дипломатическо присъствие, което значително ограничава възможностите за шпионаж.

Ръководителят на британската служба за външно разузнаване MI6 заяви това лято, че експулсирането от западноевропейските правителства на стотици заподозрени руски шпиони е ограничило сериозно разузнавателните операции на Кремъл.

"По последни данни са експулсирани около 400 руски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие", заяви шефът на британското разузнаване - МИ6 - Ричард Мур на форума за сигурност в Аспен. "Смятаме, че във Великобритания това вероятно е намалило наполовина способността им да вършат работата си, да шпионират за Русия".

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа