САЩ ще изпратят на Украйна нов пакет военна помощ за 400 милиона долара

САЩ ще изпратят на Украйна нов пакет военна помощ за 400 милиона долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.11.2022
  • Share:

Джо Байдън се опитва да убеди Конгреса да одобри допълнителна хуманитарна и военна помощ за Украйна за 37 милиарда долара. Целта му е това да се случи преди Републиканската партия да поеме контрола над Камарата на представителите през януари

 

 

Съединените щати ще изпратят на Украйна нов пакет помощ, съдържащ боеприпаси и генератори на обща стойност 400 милиона долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Белия дом.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи днес, че в новия пакет помощи се включват боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана от запасите на министерството на отбраната.

Според Киев пакетът включва:

- допълнителни боеприпаси за зенитно-ракетни системи (NASAMS);
- 150 голямокалибрени картечници с термовизионен прицел срещу дронове;
- допълнителни боеприпаси за артилерийските системи HIMARS;
- 200 високоточни 155-мм артилерийски снаряда;
- високоскоростни противорадиационни ракети (HARM);
- 150 транспортни средства HMMWV;
- над 100 леки тактически машин;
- над 200 генератора;
- запасни части за 105-мм гаубици и друга техники.

Така общата стойност на оръжията и другото оборудване, които Съединените щати са изпратили на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, вече надхвърля 19 милиарда долара, отбелязва АП. Новият пакет помощи ще бъде предоставен по силата на президентски правомощия, които позволяват на Пентагона бързо да изпраща на Украйна оръжия от собствените си запаси.

Непрестанният поток на оръжия към Киев повдигна въпроса колко дълго САЩ и техните партньори биха могли да продължат да подкрепят Украйна, без това да се отрази на военната им готовност. Множество европейски страни вече заявиха, че са изпратили всичкото си излишно въоръжение, което могат да си позволят, отбелязва АП.

Поредицата от оръжейни пратки в последно време идва на фона на опитите на администрацията на президента Джо Байдън да убеди Конгреса да одобри допълнителна хуманитарна и военна помощ за Украйна на стойност 37 милиарда долара. Целта на Байдън е това да се случи преди Републиканската партия да поеме контрола над Камарата на представителите през януари.

Някои републиканци, включително потенциалният нов председател на долната камара на Конгреса Кевин Маккарти, поставиха под въпрос големите суми, които се харчат за Украйна.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа