Иран навлиза в „критична“ фаза, в опита да потуши протестите срещу режима

Иран навлиза в „критична“ фаза, в опита да потуши протестите срещу режима
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2022
  • Share:

Репресиите на Иран срещу протестите срещу режима изглежда са навлезли в опасна нова фаза, като активисти обвиняват държавните сили в разполагане на тежки оръжия и хеликоптери, а служител на ООН описа ситуацията като „критична".
Общонационално въстание разтърси страната след смъртта през септември на 22-годишната Махса Амини, за която се твърди, че е била пребита до смърт от моралната полиция на Ислямската република, след като я арестуват за неправилно носене на забрадка.
Оттогава стотици хора бяха убити при кърваво потушаване на народен бунт, призоваващ за край на продължилото десетилетия авторитарно управление на висшите духовници в страната. Правителствените атаки срещу митинги ескалираха през уикенда в предимно кюрдските райони на Иран, като видеоклипове показват сцени, напомнящи за военна зона.
Hengaw, базирана в Норвегия правозащитна група, която наблюдава злоупотребите, публикува в понеделник кадри как държавни сили пътуват до градовете Букан и Махабад, а въоръженият конвой включва пикапи с монтирани картечници. В друго видео хората се опитват да изтеглят безжизненото тяло на мъж, паднал на улицата, докато други бягат да се скрият от звука на стрелба. „Интензивността на стрелба е толкова силна, че хората не могат дори да преместят тялото на жертвата. Това е геноцидът на Ислямската република срещу Кюрдистан", гласят публикации.
Във вторник правозащитната група публикува кадри, които според тях са от град Яванруд, в които въоръжени мъже, вериятно от силите за сигурност, крещят „Бог е велик", докато стрелят с автомати по пусти улици, пълни с отломки и развалини. Друго видео показва как хеликоптери летят над градски райони.
Изправен пред едно от най-смелите предизвикателства срещу своето твърдолинейно управление след революцията от 1979 г., Техеран затвори достъпа до интернет в много райони. Той многократно обвинява „чуждестранните врагове и техните агенти" за оркестрирането на протестите и обвинява „терористите" в убийството на няколко десетки членове на силите за сигурност.
Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права (OHCHR) обаче каза, че повече от 300 души са били убити досега при репресиите в Иран, включително повече от 40 деца. Тези убийства са извършени в цялата страна, като смъртните случаи са докладвани в 25 от 31 провинции. Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк каза във вторник „Нарастващият брой смъртни случаи по време на протестите в Иран, включително тези на две деца през уикенда, и втвърдяването на реакцията на силите за сигурност, подчертават критичната ситуация в страната. Призоваваме властите да отговорят на исканията на хората за равенство, достойнство и права, вместо да използват ненужна или непропорционална сила за потушаване на протестите. Липсата на отговорност за груби нарушения на човешките права в Иран остава постоянна и допринася за нарастващите оплаквания." По-късно тази седмица Съветът на ООН по правата на човека в Женева ще проведе дебат относно протестите. Очаква се на него да присъстват както дипломати, така и свидетели и потърпевши.

Станете почитател на Класа