Президентът на Тайван подаде оставка като лидер на партията след загуба на избори

Президентът на Тайван подаде оставка като лидер на партията след загуба на избори
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.11.2022
  • Share:

Президентът на Тайван Цай Инг-вен подаде оставка като ръководител на управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), след като претърпя загуба на местните избори в събота.
Гласоподавателите в Тайван с голямо мнозинство избраха опозиционната националистическа партия в самоуправляващия се остров, на избори, в които продължаващите опасения относно заплахите от Китай останаха на заден план пред местните проблеми.
Цай говори много пъти за „противопоставяне на Китай и защита на Тайван", докато водеше кампания за DPP. Но кандидатът на партията Чен Ших-чунг, който загуби вота за кмет на Тайпе, само повдигна въпроса за заплахата от комунистическата партия няколко пъти, преди бързо да се върне към местни въпроси, тъй като нямаше голям интерес, казаха експерти.
Цай предложи оставката си в събота вечерта – спазвайки традицията след голяма загуба – в кратка реч, в която също благодари на поддръжниците си. „Трябва да поема цялата отговорност. Изправени пред резултат като този, има много области, които трябва да прегледаме задълбочено." каза тя.
Докато международните наблюдатели и управляващата партия се опитаха да свържат изборите с дългосрочната екзистенциална заплаха от съседа на Тайван, много местни експерти не смятат, че Китай – който твърди, че островът е негова територия, която да бъде анексирана със сила, ако е необходимо – е имал голяма роля този път.
По време на кампанията малко се споменаваха широкомащабните военни учения, насочени към Тайван, които Китай проведе през август в отговор на посещението на говорителя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.
Кандидатите от Националистическата партия спечелиха кметското място в Тайпе, столицата на Тайван, както и в градовете Таоюан, Тайчунг и Нов Тайпе.
Чианг Уан-ан, избран за кмет на Тайпе, обяви победа в събота вечерта на голям митинг. „Ще позволя на света да види величието на Тайпе", каза той.

Станете почитател на Класа