САЩ обявяват ЧВК "Вагнер" за терористична организация

САЩ обявяват ЧВК "Вагнер" за терористична организация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.12.2022
  • Share:

Решението на администрацията на САЩ е част от усилията за ограничаване на участието на частната военна компания (ЧВК) във войната в Украйна и нарастващото й присъствие в Африка

 

 

Администрацията на американския президент Джо Байдън преценява дали да определи руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" като чуждестранна терористична организация.

Това съобщи "Блумбърг", като цитира свои източници.

Решението на администрацията на САЩ е част от усилията за ограничаване на участието на частната военна компания (ЧВК) във войната в Украйна и нарастващото й присъствие в Африка.

Администрацията не е взела окончателно решение. То би позволило на САЩ да започнат наказателно преследване срещу групата и нейните членове, както и да преследват нейните активи по целия свят. Смята се, че "Вагнер" играе важна роля във военните действия на Русия срещу Украйна и увеличава присъствието си в Африка.

Междувременно американското издание Daily Beast съобщи, че "Вагнер" е започнала да набира затворници от Централната африканска република, за да ги прати в Украйна. Daily Beast се позовава на двама офицери от ЦАР и на бивши наемници. Става дума за бунтовници, които са извършвали терористични актове и са се отличили с особена жестокост по време на гражданската война. В местния клон на "Вагнер" се наемат и осъдени за тежки престъпления: убийства, изнасилване и въоръжени грабежи.

"Вагнеровците казаха, че спешно се нуждаят от хора в Мали и Украйна. Мисля, че вече 20 души, осъдени за много тежки престъпления, са освободени", разказва офицерът от армията на ЦАР.

Друг източник съобщава, че вербовката на затворници е започнала през октомври: "Вагнеровци освобождават бунтовници и никой не може да ги спре". Двама бивши наемници в частната военна компания твърдят, че през последните месеци от затворите са изчезнали над 50 затворници.

Припомняме, че от паравоенната групировка обикалят руските затвори през последните месеци и се опитват да привлекат затворници във войната в Украйна, като предлагат амнистия в замяна на участие в бойните действия в Украйна. Във вербуването се включи лично създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, наричат "Готвача на Путин".

Русия посочва, че "Вагнер" нито представлява руската държава, нито получава заплащане от нея.

"Вагнер", чиито бойци се сражават в Украйна редом с руската редовна армия, значително е снижила строгите си критерии за вербуване заради големите си загуби в жива сила, констатира преди време британското разузнаване.

След своите първоначални "относително високи стандарти за вербуване" групата сега приема "затворници със сериозни медицински проблеми", посочва ведомството в "Туитър". Според него този подход "приотизира бройката пред опита и качеството".

Навярно шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин обмисля да използва новите наемници, за да изгради защитна линия в Източна Украйна, се казва още в разузнавателния доклад.

Припомняме, че в края на септември Евгений Пригожин, приближен до Кремъл, призна, че през 2014 г. е основал паравоенната групировка "Вагнер", за да се бие в Украйна.

Той призна и присъствието ѝ в Африка и Латинска Америка.

В публикация на неговата компания "Конкорд" в социалните мрежи Пригожин заяви, че е основал групата, за да изпрати компетентни бойци в украински Донбас през 2014 година.

"В този момент, на 1 май 2014 г., се зароди групата патриоти, която прие името БТГ (батальонно-тактическа група) "Вагнер", разкри Пригожин в изявление за медиите.

"A сега едно признание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, бедни африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата родина", потвърди още той.

Паравоенната групировка е подозирана от години, че тайно върши "мръсната работа" на Кремъл в различни арени на военни действия, нещо, което Москва винаги е отричала.

Пригожин беше обвинен от много западни сили и руски медии, че финансира "Вагнер", чиито бойци са били забелязвани в Сирия, Либия, Украйна и в Централноафриканската република.

Пригожин беше един от доставчиците на храна за Кремъл, което му спечели прозвището "Готвача на Путин".

Кремъл обаче винаги е отричал да има връзки с паравоенни групировки, припомня АФП.

Кой е Пригожин

Пригожин, чиято група "Конкорд" доставя храни за училища, правителствени учреждения и други, бива сочен от някои наблюдатели за близък до руския президент Владимир Путин. Всъщност мненията за влиянието му са разнопосочни, но все пак за него се появи прозвището Готвача на Путин. Руският президент реагира шеговито на подобна връзка преди четири години: "Всички мои готвачи са служители на Федералната служба за охрана. Други нямам."

Той е санкциониран от Съединените щати заради връзките си с друго начинание - т. нар. фабрика за тролове, обвинявана в руска намеса в американските избори.

Европейският съюз наложи ограничения на "Вагнер", но заради нарушения на правата на човека в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан и Мозамбик.

Дълги години Пригожин бе свързван в руски медии с "Вагнер". До неотдавна бизнесменът съдеше всички, които твърдяха, че има нещо общо между него и компанията, а едва наскоро спря да отрича връзката си.

Доскорошния си подход той коментира с думите:
Във всяка работа винаги трябва да има място за спорт и мачът трябва да се печели на полето на противника.

Този месец се появи и видеоклип, на който се вижда как набира бойци в руски затвор. "Конкорд" реагира с думите, че човекът на записа "чудовищно много" приличал на собственика; самият той в последвало изявление не отрече връзката.

Какво се промени

"Вагнер" претърпя трансформация на публичния си образ в хода на войната в Украйна. Властите дълги години не потвърждаваха съществуването на "Вагнер" или поне участието на нейни бойци в различни конфликти по света. В първите месеци на войната обаче "Вагнер" излезе на преден план в някои части на фронта, наборът на бойци започна да се рекламира открито в руските медии, дори по улиците.

Още от създаването на "Вагнер" наблюдатели свързват компанията пряко с Кремъл или службите, а в последните месеци се споменава и версията, че мрежите ѝ за набиране са преминали под контрола на Министерството на отбраната.

Компании като "Вагнер" бяха основен способ за запълване на редиците на армията през пролетта и лятото, докато още не бе обявена частична мобилизация (наборът обаче продължаваше в затворите и в последните дни, преди Путин официално да обяви мобилизацията).

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа