Икономиста Катасонов: Европа ще си направи харакири, ако прехвърли руски активи в Украйна

Икономиста Катасонов: Европа ще си направи харакири, ако прехвърли руски активи в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.12.2022
  • Share:

Европейската комисия предложи създаването на специална структура за управление на замразените руски активи. 300 милиарда евро, принадлежащи на Русия, отново предложи да изпрати в помощ на Киев, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Според нея щетите, нанесени на Украйна, са около 600 милиарда рубли.

 

Руският учен-икономист, доктор на икономическите науки Валентин Катасонов в разговор с кореспондента на Новоросия отбеляза, че тази тема се обсъжда активно от март. Първоначално Европа планираше да направи това веднага след замразяването на активите, но се оказа, че европейските закони не позволяват това.

 

"Ако направят това, те всъщност ще покажат акт на беззаконие, което от своя страна ще създаде много опасен прецедент. Например много инвеститори, които са в Европа днес, не само американски, но и инвеститори от страните от Близкия изток , от Япония и Китай, те могат просто да напуснат Европа, осъзнавайки, че тук никакви закони не работят и рисковете са много големи“, казва известния икономист.

 

 

В Европа се опитват да легализират прехвърлянето на руски средства, но не могат да го направят бързо. Валентин Катасонов отбеляза, че мненията на експертите по този въпрос са разделени: някои казват, че тази конфискация ще се извърши, и то почти през първото тримесечие на 2023 г. Скептичните експерти смятат, че това никога няма да се случи.

 

 

„Ако това се случи, всъщност ще означава, че Европа ще си направи харакири, защото тогава ще загуби стотици милиарди инвестиции, а инвеститорите ще разберат, че просто е опасно да са тук“, обобщи Валентин Катасонов.

Превод: С.Т.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа