Какво се знае за руснаците, които воюват на страната на Украйна

Какво се знае за руснаците, които воюват на страната на Украйна
  • Written by:  Сергей Сатановский DW
  • Date:  
    03.12.2022
  • Share:

Предполага се, че няколкостотин руски граждани воюват на страната на Украйна срещу Русия. Кои са тези бойци, каква е идеологията им? Ето какво е известно за двете руски подразделения в състава на украинската армия.

 

 

Срещу Русия воюват не само украинци, но и руснаци. До момента се знае за две подразделения, сражаващи се в редиците на украинската армия, които са изцяло сформирани от граждани на Русия - т.нар. легион "Свободата на Русия" и "Руски доброволчески корпус".

Какво представляват двете руски структури в украинската армия

За съществуването на легиона "Свободата на Русия" се разбра в края на март, като твърденията бяха, че той включва пленени руски войници, решили да преминат на страната на Украйна, както и доброволци с руски паспорт.

Бившият депутат от Думата Иля Пономарьов, който представлява подразделението публично, казва пред ДВ, че то се състои от 500 души. Официално потвърждение на тази информация няма. Междувременно някои от бойците във формированието разкриха имената си - например бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Игор Волобуев.

Второто формирование, "Руският доброволчески корпус", съществува от август насам, казват пред ДВ неговите основатели. Един от тях, бизнесменът Денис Капустин, твърди, че корпусът се сражава вече повече от месец на страната на Украйна. Броят на бойците в корпуса се пази в тайна, но вероятно те са между 30 и 150 души.

Идеологията на подразделенията

В социалните мрежи "Руският доброволчески корпус" обявява, че неговите членове са етнически руснаци с дясно-консервативни възгледи. На бъдеща Русия те гледат като на държава за руснаците: "Искаме национална държава на руснаците на тези територии, които са изконно руски, отчитайки териториалната цялост на Украйна, Беларус и останалите съседни страни. Искаме да построим държава на руснаците, която да живее в мир с всички съседни народи", пише в мрежата боец под името "Кардинал".

Станете почитател на Класа