Доколко е сериозна Полша в намерението си да развива ядрена енергетика?

Доколко е сериозна Полша в намерението си да развива ядрена енергетика?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.12.2022
  • Share:

Преди 20 години Полша заяви, че няма да развива ядрена енергетика. Преди месец, само в рамките на няколко дни, властите в страната подписаха две споразумения, касаещи изграждане на ядрени мощности с две различни компании, пише Bloomberg.

 

 

Какво наложи този ход и колко сериозни са намеренията на Варшава, се пита агенцията и отбелязва, че страната е една от най-зависимите в Европа от въглищата. Полша произвежда към 70% от електроенергията си от въглища, но ще трябва да спре централите си, за да отговори на европейските цели за въглеродна неутралност до 2050 година.

Според вижданията на властите ядрената енергия е чиста и устойчива и подходящ заместител на сегашния основен енергоизточник. Войната в Украйна сви перспективите за достъп до евтин природен газ, което също насочва властите в страната към ядрената енергетика.

Полша планираше да изгради ядрени мощности по съветско време, но инцидентът в Чернобил спря развитието на проекта. Сега Варшава се готви да изгради 6-9 гигавата ядрени мощности до средата на 40-те години.

Изборът на две технологии - американската Westinghouse ще построи три реактора, а за другите три беше подписано писмо за намерения с Korea Hydro & Nuclear Power, което не изключва възможността в проекта да участва и френската Framatomе може да крие известни рискове, смятат експертите от Bloomberg.

На първо място цената ще е по-висока. Според изчисленията на Westinghouse разходите за изграждането на само три реактора ще  бъдат с 10% по-високи за един блок, отколкото ако компанията изгради всичките шест.

От своя страна Korea Hydro & Nuclear Power е заплашена от съдебни дела с Westinghouse за "неоторизирано" разпространение на ядрена техонология, която първо е получена от САЩ, в трети страни. Във Варшава имат обещанието на двете страни, че ще приключат спора възможно най-бързо.

Без споразумение между двете компании Полша няма да стартира "корейския" проект, кометират още в страната.

Не е ясно защо Полша избира толкова усложнен вариант. На пръв поглед САЩ е очакван избор на фона на партньорството между двете държави в НАТО, още повече сега - след началото на войната в Украйна. Според анализатори обаче това може да се окаже доста хитър ход, с който поляците да накарат Westinghouse да не им извива ръцете с увеличаване на разходите за реализация на проекта или да се бави във времето - основните рискове при изгражднето на тези мощности.

Реализацията на ядрените планове са изправени и пред политически рискове. Според проучванията на общественото мнение опозицията има шансове да спечели парламентарните избори, които ще се проведат през 2023 година. Като цяло опозиционните сили в страната също подкрепят ядрената енергетика, но не е ясно дали ще бъдат съгласни с решението на това правителство.

Станете почитател на Класа