Цената на биткойна може би трябва да се готви за още един месец на понижения

Цената на биткойна може би трябва да се готви за още един месец на понижения
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.12.2022
  • Share:

Сезонен модел на цената на криптовалутите сочи към още загуби за биткойна през декември.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация потъна с 16% през ноември, а през последното десетилетие винаги е имала слаб декември след спадове през предходния месец, показват данни, обобщени от Bloomberg.

Моделът е налице през 2018, 2019 и 2021 г., записвайки среден декемврийски спад от почти 11%. Ако историята се повтори, криптосекторът може да изостане от акциите, като се имат предвид завишените очаквания възстановяването в ценните книжа през това тримесечие да продължи и до Коледа, след като Федералният резерв намекна за по-малки повишения на лихвените проценти.

Ноемврийските спадове в цената на биткойна продължават и през декември. Графика: Bloomberg

Ноемврийските спадове в цената на биткойна продължават и през декември. Графика: Bloomberg

 

„Класът на дигиталните активи преминава през период на свиване, при който оценяването на кредитния риск на контрагентите и платежоспособността остават императив“, коментира Джон Торо, ръководител на звеното за търговия на Independent Reserve. Според него най-вероятно по време на този период на завишен кредитен риск биткойнът ще се представи по-зле от някои други рискови активи.

Криптопазарите понесоха нов удар в началото на миналия месец, след като платформата FTX и мрежата от криптобизнеси на Сам Банкман-Фрийд се срина. Но след първоначалното поевтиняване цените успяха да се стабилизират.

Минути преди 16 ч. българско време цената на биткойна се свива с над процент за последните 24 часа до 16 860 долара.

„Ще бъдем по-предубедени към по-стабилен, положителен декември, тъй като част от прекомерния страх и по-крайните екстраполации на заразата отшумяват“, каза Ричард Галвин, съосновател на фонд мениджъра Digital Asset Capital Management. „В допълнение към това макросредата остава по-положителна – за момента“, допълва той.

Световете на традиционните и дигитални финанси остават еднакво засегнати от кризата с FTX, която преди това имаше оценка от 32 млрд. долара, но сега основателят ѝ Сам Банкман-Фрийд казва, че има едва около 100 хил. долара по банковата си сметка.

Станете почитател на Класа