19fortyfive: Ето какво ще се случи с Украйна, ако нахлуе в Крим

19fortyfive: Ето какво ще се случи с Украйна, ако нахлуе в Крим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.12.2022
  • Share:

19fortyfive: В случай на нахлуване на въоръжените сили на Украйна в Крим Путин може да използва ядрено оръжие с малка мощност

 

Украинските въоръжени сили нямат достатъчно възможности да атакуват Крим, но все пак могат да направят опит, счита авторът на статия в 19FortyFive. Според него в този случай Владимир Путин би могъл да направи „немислимото“ и да използва ядрено оръжие с малка мощност.

 

Превод от19fortyfive, САЩ:

 

19fortyfive: Ето какво ще се случи с Украйна, ако нахлуе в Крим

 

 

Украинските удари по Крим

В Крим не е имало сериозни или интензивни боеве до 9 август, когато украинските сили за специални операции удариха руската военновъздушна база близо до Новофедоровка. С тежки фугасни снаряди бяха обстреляни две авиобази и склад за боеприпаси.

На 8 октомври друга експлозия разтърси региона. Счита се, че този път на 19-километровия мост през Керченския проток, който свързва Крим с Русия и служи за снабдителна линия за руските войски, е избухнал камион, миниран от украински бойци. Експлозията на бомбата унищожи част от моста, причинявайки срутването му и запалвайки цистерни на железопътната линия. Путин се възмути и нарече това терористичен акт. Той незабавно нареди удари срещу украинската гражданска инфраструктура.

Макар Украйна да призовава Русия да освободи цялата територия, връщането на Крим би било рисковано и скъпо за Киев.

В средата на ноември председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, генерал от армията на САЩ Марк Мили, каза на пресконференция, че според него Украйна няма да може да върне напълно анексираните територии в близко бъдеще. Според него вероятността от такава решителна операция «е ниска». Трябва също така да се отбележи, че според Кремъл разполагането на войски на НАТО в Крим ще провокира ядрен удар от Русия.

Въздушно-десантно или наземно нахлуване с използването на бронирана техника

Украинската атака срещу Крим ще бъде възпрепятствана от логистиката за доставка на войски на полуострова. За да изпрати десантчици там, Украйна вероятно ще трябва да проведе въздушна операция. Като алтернатива тя може да извърши въздушна атака, като стовари войски в Крим с хеликоптер. Както каза генерал-майорът от австралийската армия в оставка Мик Райън в интервю за Defense One, това ще изисква сили и средства, с които Киев не разполага. Според Райън украинците не разполагат с групировка войски, която е необходима за десантната операция, както и не разполагат с необходимия брой машини-амфибии.

При подобно настъпление ще трябва да вземат предвид както корабите на руския надводен флот, така и подводниците, базирани в Севастопол, което ще попречи на украинските войски да стъпят на брега. Украинците ще трябва да покрият десантната атака с мощни въздушни удари от изтребители, бомбардировачи и дронове. За да подпомогнат десанта, те също ще трябва да нанесат удар от морето. Украйна просто няма необходимите сили и средства за това.

Единственият вариант би бил нахлуване по суша през широкия пет километра провлак на Перекоп.

За целта ще е необходимо да се проведе интензивен обстрел от украинска страна с конвенционална артилерия и реактивни системи за залпов огън. Въоръжените сили на Украйна вероятно биха могли да извършат първия етап от атаката, но за осъществяване на бърз пробив в Крим ще са необходими огромно количество танкове и бронетранспортьори. В този случай украинците ще трябва да задържат територията, която си връщат.
А това няма да е лесно.

Реалността на вариантите за използване на ядрени оръжия

Въпреки тези пречки, Украйна все още може да се опита да атакува Крим, дори само за да изпробва решимостта на руските войски. В предстоящата зима в района може да възникнат гранични сблъсъци и артилерийски престрелки.

Ще използва ли Путин тактическо ядрено оръжие в този случай, за да спре украинците?

Разбира се, това би нанесло щети на териториите, които Москва счита за част от Русия. В резултат на използването на ядрено оръжие може да загинат проруски мирни граждани. Поради радиоактивните остатъци руските войски вероятно ще загубят своята боеспособност, а рускоезичните жители ще загубят работоспособността си. Военните ще трябва да бъдат снабдени с оборудване, което предпазва от въздействието на ядрени, химически и биологични оръжия, но не е известно дали Русия разполага с достатъчно подобно оборудване, за да осигури всичките си сили.

Вероятно Путин може да направи немислимото и да използва устройство с ниска мощност, за да спре нахлуването в Крим. Но за армията и флота на Зеленски украинската атака срещу Крим би била трудна и може би Русия би могла да я осуети, без да прибягва до ядрени оръжия.

Но все пак е полезно да се проучи всеки сценарий, тъй като и двете страни оценяват високо Крим като критична стратегическа зона, изискваща специално внимание.

Автор: Брент М. Истууд — eксперт в областта на отбраната и националната сигурност за 19FortyFive и автор на книгата «Хора, машини и данни: Бъдещите тенденции при воденето на войни». Експерт по нововъзникващи заплахи и бивш офицер от пехотата на американската армия.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа