Daily Express: Руските подводници държат в страх НАТО

Daily Express: Руските подводници държат в страх НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.12.2022
  • Share:

През последните няколко години «смъртоносният лов» на НАТО за руски подводници отново се възобнови, пише DailyExpress. Авторът обяснява това със страховете, че Москва може да използва „специфични“ подводници и да потопи кораби на Алианса или да изстреля ракети.

 

Превод от Daily Express, Великобритания:

 

Daily Express: Руските подводници държат в страх НАТО

 

 

Бойната групировка на Москва включва както подводници, така и «изследователски» кораби, които могат да действат като плаващи бази за малки подводници, които могат да извадят от строя кабели и тръбопроводи.

Така Русия може да ни лиши не само от енергия, но и от толкова важния за ежедневието интернет.

Руските подводници не само представляват заплаха за дънната инфраструктура, но също така могат да потопяват кораби и да изстрелват ракети по градове на стотици мили (те го доказаха по време на конфликта в Украйна, а по-рано по време на руската операция в Сирия). И накрая, те редовно се опитват да открият и преследват британските ядрени сдържащи подводници Trident.

След като Trident бъде локализиран и поставен под наблюдение, неговият потенциал като ядрено сдържащо средство се неутрализира.

След анексирането на Крим през 2014 г. високопоставени представители на военноморските сили на САЩ и Великобритания предупреждават, че предстои нова битка за Атлантика.
Освен това настоящият британски министър-председател Риши Сунак написа в специален доклад за аналитичния център Policy Exchange през 2017 г., че руските подводни сили представляват сериозна заплаха за подводната инфраструктура на Обединеното кралство, имайки предвид конкретно интернет кабелите.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа