В Полша, Унгария и Румъния се замислиха за разделяне на Украйна

В Полша, Унгария и Румъния се замислиха за разделяне на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.12.2022
  • Share:

«Политика»: в Полша, Унгария и Румъния не са против да «поправят» границите на Украйна в своя полза

Полша, Румъния и Унгария осъждат руските военни действия в Украйна само за да прикрият собствените си претенции, пише «Политика». Те следят с голямо внимание как ще приключи конфликтът в съседната държава, за да издигат собствените си „легитимни“ искания.

 

Превод от «Политика», Сърбия:

 

"Политика", Сърбия: В Полша, Унгария и Румъния се замислиха за разделяне на Украйна

 

 

«Футболът не е политика. Няма защо да търсите в него това, което там го няма. Унгарският отбор представлява всеки унгарец, независимо къде живее», написа унгарският премиер Виктор Орбан във връзка с текущото Световно първенство в социалните мрежи.

 

Наскоро той се появи на футболен мач, в който унгарският национален отбор игра срещу националния отбор на Гърция, с шал, изобразяващ границите на т. нар. Велика Унгария. А включва части от Румъния, Хърватия, Словакия, Сърбия, Австрия и Украйна.

 

Напомням, че става дума за границите преди т. нар. Трианонски договор от 1920 г., според който Унгария, която преди е била част от Австро-Унгария, губи 72% от територията си, а три милиона етнически унгарци остават извън нея. Като цяло контурите на Унгария в рамките на споменатите граници често могат да се видят на различни официални събития, а също така се изобразяват върху сувенири.

Ще добавя, че още в началото на руската специална военна операция в Украйна унгарските свещеници изразиха надежда, че Будапеща отново ще поеме контрола над Закарпатската област.

Както писа тогава New York Times, населението, което живее в този регион, възприе доста положително опита на руската армия да се приближи до Киев и, вероятно, да го превземе.

Малко по-рано от Виктор Орбан говори бившият глава на дипломатическата служба на Румъния и политолог Андрей Марга, който каза, че границите на Украйна са неестествени и че тя трябва да върне част от територията си на Русия, Унгария, Полша и Румъния.

 

„Заявявам с пълна отговорност: Украйна се намира в неисторически граници и е длъжна да прехвърли Закарпатието на Унгария, Галиция на Полша, Буковина на Румъния… Тоест на страни, на които тези територии са принадлежали исторически.“

 

Обадиха се и поляците, които не крият желанието си някой ден да вземат част от Украйна под свой контрол. Въпреки че Полша е изключително ревностна в словесната подкрепа на своя съсед, Варшава разбира, че всяка полска намеса в събитията на фронта лесно може да се върне върху нея като бумеранг. Затова поляците разчитат на съюзниците от северноамериканския континент, надявайки се, че те ще им позволят да реализират мечтите си за „коригиране“ на границите. Неотдавнашният инцидент с украинските ракети за противовъздушна отбрана, които паднаха на полска територия и убиха двама души, беше класифициран във Варшава като един от онези епизоди, за които рано или късно ще бъде отмъстено.

Изглежда, че решението на Русия да вземе под своя защита Донбаската и Луганската република и Херсонската и Запорожката области събуди териториални апетити и в други държави от Централна Европа. Разбира се, не без основание, тъй като тази част от Стария континент винаги е била подложена на променящи се граници, преселения на народи и военни опустошения. Между другото, именно тук се развиват основните събития по време на двете световни войни.

 

С други думи, европейците осъждат руските военни действия в Украйна само за да прикрият собствените си претенции.

 

Няма съмнение, че в Унгария, Полша, Румъния следят с голямо внимание как ще завърши случващото се в съседната държава, така че в края на военните действия, а може би дори в навечерието на края на драмата, ще изложат своите «легитимни» искания.

 

Киев също трябва да вземе предвид, че САЩ ще предяви исканията си.

 

Няма съмнение, че всяка американска ракета, всеки танк и бойна машина на пехотата, доставени в Украйна, ще имат своята цена. Както виждаме, сметката расте, а най-важното е, че Украйна с нейната икономика, която още преди въоръжения конфликт беше най-слабата в Европа, а сега лежи в руини, няма да може да плати тези пари.

 

Украйна ще трябва да се откаже от нещо. Може би от някои територии.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа