Лейбъристката партия във Великобритания иска тотална реформа на Камарата на лордовете

Лейбъристката партия във Великобритания иска тотална реформа на Камарата на лордовете
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.12.2022
  • Share:

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър и бившият премиер Гордън Браун започнаха днес консултации в северния английски град Лийдс за партийната програма преди следващите редовни парламентарни избори след две години

Лейбъристката партия във Великобритания обяви днес, че предлага замяна на Камарата на лордовете (горната камара на парламента - б. ред.) с излъчена чрез избори камара, предадоха Франс прес и БТА.
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър и бившият премиер Гордън Браун започнаха днес консултации в северния английски град Лийдс за партийната програма преди следващите редовни парламентарни избори след две години.

Проучванията показват, че Лейбъристката партия, която е в опозиция от 12 години, води значително пред Консервативната партия. Нестабилността на торите доведе до честа смяна на управлението от миналото лято насам - Борис Джонсън, Лиз Тръс и настоящия премиер Риши Сунак.

"Мисля, че съществуването на Камарата на лордовете не може да бъде защитено. Когото и да попитате, ще му е трудно да каже, че трябва да бъде запазена. Искаме да бъде заменена от излъчена чрез избори горна камара", заяви Стармър. По думите му една по-малка камара ще намали разходите за нея, но и ще представлява по-добре районите и общностите в страната.

Във Великобритания избираемата Камара на общините (долната камара на парламента - б. ред.) е тази, която има последната дума в законодателството, но Камарата на лордовете притежава правомощия да променя или забавя влизането в сила на някои нормативни актове.

Горната камара е съставена от около 800 души, които се избират с известна липса на прозрачност. Обичайна практика на британските премиери е да номинират за нея свои съюзници чрез "почетен списък", след което те стават доживотни нейни членове.

От дълго време в страната се чуват призиви за по-голяма представителност в Камарата на лордовете - едва 29 процента там са жени, а почти половината членове са от Лондон или Югоизточна Англия.

Киър Стармър обяви също, че иска "нов статут и по-силен глас в една реформирана и модерна Великобритания" за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

"Великобритания има една от най-централизираните системи в Европа, но центърът не изпълнява обещанията си. Твърде много власт е концентрирана в Уестминстър", смята Стармър, според когото прехвърлянето на част от нея ще създаде повече възможности за населението на Обединеното кралство.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа