Ирански протестиращи призовават за тридневна стачка, натискът върху режима нараства

Ирански протестиращи призовават за тридневна стачка, натискът върху режима нараства
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.12.2022
  • Share:

Протестиращите в Иран призоваха за тридневна стачка тази седмица. Призивът засилва натиска върху иранските власти, след като главният прокурор каза този уикенд, че е била закрита моралната полиция, която задържа и причини смърт на млада жена и предизвика месеци на протести.
Няма потвърждение за закриването от вътрешното министерство, което отговаря за моралната полиция, а иранските държавни медии казаха, че главният прокурор Мохамад Джафар Монтазери не отговаря за надзора на полицията.
След закрита среща с няколко високопоставени ирански служители, включително с президента Ебрахим Раиси, депутатът Незамоддин Мусави каза пред полуофициалната информационна агенция Isna, че „правителството обръща внимание на истинските искания на хората и правителството преразглежда закона за задължителното носене на хиджаб", един от проблемите, които предизвикаха протестите, продължили повече от 10 седмици.
Стотици хора бяха убити при безредиците, които избухнаха през септември след смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна кюрдка от Иран, задържана от моралната полиция за нарушаване на правилата за носене на хиджаб. Активистката информационна агенция HRANA съобщи, че към събота са били убити 470 души, включително 64 непълнолетни.
Протестиращите, които се стремят да запазят предизвикателството си към духовните управници на Иран, призоваха за тридневна икономическа стачка и митинг на площад Азади в Техеран в сряда. Подобни призиви за стачка и масова мобилизация през последните седмици доведоха до ескалация на безредиците.
Роб Мали, специалният пратеник на САЩ за Иран, каза на конференция в Рим „Ръководството на Иран се е заключило в „порочен кръг" с потушаването на протестите и Вашингтон е по-фокусиран върху решението на Техеран да въоръжи Русия в Украйна и репресиите на вътрешните си протести, отколкото на преговорите за съживяване на ядрената сделка".
„Колкото повече Иран репресира, толкова повече ще има санкции; колкото повече има санкции, толкова повече Иран ще се чувства изолиран. Колкото по-изолиран се чувства толкова повече се обръща към Русия; колкото повече се обръща към Русия, толкова повече санкции ще има, колкото повече се влошава климатът, толкова по-малко вероятно ще има ядрена дипломация. Така че в момента е вярно, че порочните кръгове се самоподсилват", каза Мали.
Следващата проява на солидарност на САЩ с протестиращите вероятно ще дойде, когато внесе предложение за изхвърляне на Иран от комисията на ООН за статута на жените, при гласуване, което трябва да се проведе на 14 декември, каза Мали.
Някои европейски дипломати смятат, че е достигната необратима повратна точка, от която ръководството на Иран няма да се възстанови. Дипломатите смятат, че очевидната загуба на вътрешна подкрепа от страна на режима изостря вътрешния дебат в Иран дали да намали изолацията си чрез нарастващ съюз с Русия или вместо това да се опита да съживи ядрената сделка.

Станете почитател на Класа