Унгария блокира пакета от 18 млрд евро помощи за Украйна

Унгария блокира пакета от 18 млрд евро помощи за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.12.2022
  • Share:

От Чешкото председателство обявиха, че ще се опитат да намерят начин 26-те държави членки да заобиколят ветото на Унгария и да предоставят на Украйна необходимият пакет помощ

 

 

Унгария блокира пакета помощ на Европейския съюз за Украйна на стойност 18 милиарда евро. На заседание на финансовите министри от Евросъюза Будапеща наложи вето, предаде БНР.

Това е една от няколко европейски инициативи, които Унгария блокира на фона на заплаха към Будапеща и премиера Виктор Орбан за замразяване на евросредства на стойност 7 милиарда и половина евро заради недостатъчни реформи за борба с корупцията.

Унгария блокира и дългоочакваната инициатива за налагане на европейски минимален корпоративен данък за многонационалните компании.

От Чешкото председателство обявиха, че ще се опитат да намерят начин 26-те държави членки да заобиколят ветото на Унгария и да предоставят на Украйна необходимият пакет помощ.

Държавит членки трябва да решат до 19 декември дали да изпълнят препоръката на Европейската комисия за замразяване на евросредствата за Будапеща.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа