Мохамед бин Салман посрещна пищно Си Дзинпин, той обяви "нова ера" в отношенията с арабския свят

Мохамед бин Салман посрещна пищно Си Дзинпин, той обяви "нова ера" в отношенията с арабския свят
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

Приветстването на китайския лидер контрастираше със сдържаното посрещане през юли на американския президент Джо Байдън, връзките с когото бяха обтегнати заради саудитската енергийна политика и убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г.

 

 

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман прие днес китайския президент Си Дзинпин, който обяви началото на "нова ера" в арабските отношения, а пищното посрещане показа интереса на Рияд към задълбочаване на отношенията с Пекин, съобщиха Ройтерс и БТА.

Членове на саудитската кралска гвардия, яхнали арабски коне и носещи китайски и саудитски знамена, ескортираха автомобила на Си при влизането му в кралския дворец в Рияд, където принц Мохамед, на практика владетел на държавата, го посрещна с топла усмивка.

Приветстването на китайския лидер контрастираше със сдържаното посрещане през юли на американския президент Джо Байдън, връзките с когото бяха обтегнати заради саудитската енергийна политика и убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година. Съединените щати, които с тревога наблюдават нарастващото влияние на Китай и чиито връзки с Рияд са в застой, вчера заявиха, че посещението е пример за опитите на Пекин да упражнява влияние по света и няма да промени американската политика спрямо Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

В статия, публикувана от саудитските медии, Си заяви, че е на "пионерско пътуване", за да "открие нова ера на отношенията на Китай с арабския свят, арабските страни от Персийския залив и Саудитска Арабия". Китай и арабските страни "ще продължат държат високо знамето за ненамеса във вътрешните работи и твърдо ще се подкрепят взаимно в опазването на суверенитета и териториалната цялост", добави той.

Китайският президент, който днес ще се срещне и с други производители на петрол от Персийския залив и ще присъства на по-широка среща на арабските лидери, заяви, че тези държави са "съкровищница на енергия за световната икономика... и са плодородна почва за развитието на високотехнологични индустрии".

Вчера в Рияд пристигнаха няколко лидери на близкоизточни държави, сред които египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и президентът на Судан Абдел Фатах ал Бурхан.

Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив, като Обединените арабски емирства, заявиха, че няма да избират страна между световните сили и ще диверсифицират своите партньорства, за да обслужват националните си икономически интереси и тези в областта на сигурността.

Министърът на енергетика на Саудитска Арабия вчера заяви, че Рияд ще остане "надежден и сигурен партньор" на Пекин в областта на енергетиката и че двете страни ще засилят сътрудничеството си в областта на енергийните доставки чрез изграждането в кралството на регионален център за китайски заводи.

Китайски и саудитски компании подписаха и 34 споразумения за инвестиции в зелена енергия, информационни технологии, софтуерни услуги, транспорт, строителство и други сектори, съобщи Саудитската агенция по печата. Тя не предостави подробности, но по-рано съобщи, че двете страни ще сключат първоначални споразумения на стойност 30 милиарда долара.

Саудитска Арабия и Китай подписаха меморандуми за разбирателство относно водородната енергия и насърчаването на преките инвестиции между двете държави. Това бе обявено по време на посещение на китайския президент Си Цзинпин в Рияд, съобщи Саудитската агенция по печата (SPA).

Китайският президент и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд подписаха също така подписаха споразумение за хармонизиране между визията за развитие на кралството за 2030 г. и инициативата на Пекин "Един пояс, един път".

Снощи саудитски и китайски компании сключиха 34 инвестиционни споразумения.

Споразуменията между двете страни обхващат различни области, сред които са зелената енергия, зеления водород, фотоволтаичната енергия, информационните технологии, облачните услуги, транспорта, логистиката, фармацевтиката, жилищните и строителните дейности.

Саудитският министър на инвестициите Халид бин Абдулазиз ал Фалих потвърди, че споразуменията отразяват желанието на Кралството да развива отношенията си с приятелската Република Китай във всякакви сфери.

Той обясни още, че Кралството и Китайската народна република имат солидни отношения и тясно партньорство, което е свидетел на всестранно развитие през последните години, особено след взаимните посещения между ръководствата на двете страни, довели до ползотворно сътрудничество в различни области .

По отношение на облачните изчисления и изграждането на високотехнологични комплекси в саудитските градове, Кралството е подписало меморандум за разбирателство с китайския гигант "Хуавей технолоджис" (Huawei Technologies), посочиха от правителствената пресслужба, предаде Ройтерс.

Посещението на китайския президент в Саудитска Арабия бележи най-голямата му дипломатическа инициатива в арабския свят, според китайски представители.

 

 

Станете почитател на Класа