Майката на Виктор Бут благодари на Путин за връщането на нейния син от американски затвор

Майката на Виктор Бут благодари на Путин за връщането на нейния син от американски затвор
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

Съпругата на Виктор Бут - Алла Бут разказа в ефира на телевизионния канал „Россия-24“, че преди два дни той не е знаел за предстоящата размяна

 

 

Майката на оръжейния търговец Виктор Бут - Раиса Бут, благодари на руския президент Владимир Путин и на руското министерство на външните работи за връщането на нейния син в родината. Виктор Бут, излежаващ 25-годишна присъда в Съединените щати, бе разменен срещу американската баскетболистка Бритни Грайнър, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

„Разбира се, благодаря на нашия президент, мисля, Владимир Владимирович Путин, така съм благодарна. Дълбок майчин поклон и на Министерството на външните работи начело със Сергей Викторович Лавров“, каза тя в ефира на телевизионния канал „Россия-24“.

Съпругата на Виктор Бут - Алла Бут разказа в ефира на телевизионния канал, че преди два дни той не е знаел за предстоящата размяна.

„С Виктор говорихме във вторник и той нищо не знаеше. Това бе онзи ден. Днес той трябваше още веднъж да ми позвъни, чакахме да позвъни в осем вечерта, но ще се видим и ще се прегърнем вместо позвъняване, това ще бъде най-хубавото, по-хубаво от каквото и да било позвъняване“, каза тя.

Алла Бут благодари също на всички служители на руското външно министерство и консулските служби, взели участие в работата по освобождаването на Бут. Виктор Бут излежаваше 25-годишна присъда в САЩ за ролята си на оръжеен търговец, снабдявал с оръжия диктаторски и военни режими в целия свят.

Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са ръководили посредническите усилия, благодарение на които беше освободена американската баскетболна звезда Бритни Грайнър при размяната на затворници с Русия, се казва в разпространено днес съвместно изявление на ОАЕ и Саудитска Арабия, цитирано от Ройтерс.

Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен самолет след нейното освобождаване от руските власти, се казва в изявлението, докато руският гражданин Виктор Бут, бивш търговец на оръжие, е пристигнал с друг частен самолет от Вашингтон след като е бил освободен от американските власти.

„Успешните посреднически усилия отразяват силните връзки на приятелство, които двете страни имат със Съединените щати и Русия, и важната роля, изиграна от ръководствата на двете братски държави за укрепване на диалога между всички страни“, се казва в изявлението на арабски език.

Саудитска Арабия спечели дипломатическа победа и през септември, осигурявайки свободата на чуждестранни бойци, пленени в Украйна.

Традиционните съюзници на САЩ Саудитска Арабия и ОАЕ са членове на алианса на производителите на петрол ОПЕК+, който включва и Русия, и те устояха на натиска на Запада за помощ при поставянето на Москва в изолация заради инвазията в Украйна.

Посредничеството отразява усилията да се покаже, че техните връзки с Русия са от полза за Вашингтон, който обвини страните производители на петрол от района на Персийския залив, че застават на страната на Русия, когато ОПЕК+ се съгласи през октомври да съкрати нивата на добив на петрол въпреки възраженията на Съединените щати.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа