"Вечно недоволни" и въоръжени. Кои са хората, планирали държавен преврат в Германия

"Вечно недоволни" и въоръжени. Кои са хората, планирали държавен преврат в Германия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

Екстремистката група Райхсбюргер трупа оръжие и разпространява антисистемни и конспиративни теории от десетилетия. Сега властите в Германия обвиняват нейни членове, че участват в заговор за държавен преврат. Свободна Европа събра фактите - кои са райхсбюргерите и в какво вярват.

 

 

Няколко десетки въоръжени цивилни в 21 век планират да върнат Германия от 1871-ва. В сряда германските служби арестуваха 25 души по подозрения в заговор за сваляне на правителството.

Въпреки че според федералния прокурор групата започва да планира преврат през 2021 г., исканията за "нова" държава се зараждат много преди това. Твърди се, че те се коренят в идеологията на антисистемната група Райхсбюрг. Нейни привърженици са участвали в заговора, който е обект на разследване сега.

Групата е обект на разследване от германската полиция от години - за насилствени атаки и разпространяване на расистки и конспиративни теории. Свободна Европа събра най-важното за вярванията, структурата и дейността на райхсбюргерите.

 

Кои са райхсбюргерите

 

Движението Reichsbürger, или в превод "Граждани на Райха", се състои от малки групи и отделни хора, разпръснати в различни краища на Германия, предимно в Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Бавария. Те са обединени от едни и същи виждания, но не се смятат за организирано национално движение.

Дойче Веле отбелязва по-рано тази година, че според германската агенция за вътрешно разузнаване, Службата за защита на конституцията (BfV), в страната има около 21 000 райхсбюргери, от които 5% са класифицирани като крайно десни екстремисти. Повечето райхсбюргери са мъже. Средната им възраст е над 50 години. Част от привържениците са бивши военни. Затова групата се смята за особено опасна, отбелязва немското издание.

Райхсбюргер възниква през 80-те години на миналия век и добива популярност през второто десетилетие на този век - след няколко случая на насилие. Един от тях е от 2016 г., когато райхсбюргер застрелва полицай, докато служители на реда претърсват негово скривалище с оръжие.

Притежанието на много оръжие, често нелегално, е характерно за членовете на Райхсбюргер. Би Би Си пише, че германските власти са отнели повече от хиляда разрешителни за притежание на оръжие на хора, за които смятат, че са привърженици на идеологията. В края на 2021-ва около 500 души все още са имали валидни разрешителни за притежание на оръжие.

 

В какво вярват

 

Вярванията на отделните привърженици варират, като включват расистки, нацистки и конспиративни елементи. Съдия от окръжния съд в Саксония-Анхалт, цитиран от Дойче Веле, ги описва като "конспиративни теоретици" и "вечно недоволни".

Това, което обединява повечето от тях, е отричането на легитимността на съвременната държава Федерална република Германия, която според тях е подвластна на съюзническите страни, победили във Втората световна война.

Често срещани са исканията за установяване на нова държава по модела на Германия от 1871 г. - империя, наречена Втори райх. Той съществува до абдикацията на кайзер Вилхелм II през ноември 1918 г., когато Германия става федерална република (Ваймарска република). През тези години германската държава достига най-високата точка на своята мощ и става най-голямата колониална сила.

По време на пандемията от COVID-19 райхсбюргерите се радикализират още повече. Тогава те получават подкрепа от антиваксърското движение "Керденкер" ("Различно мислещи") и отказват да спазват ограниченията против разпространението на коронавируса.

По думите на Миро Дитрих, експерт, който следи групата, цитиран от Би Би Си, освен за допълнителното радикализиране на групата, пандемията е допринесла и за увеличаването на обществената ѝ подкрепа.

"Пандемията беше тежък момент за много хора. Не беше ясно как ще се развият нещата... конспиративните разкази бяха доста привлекателни за много хора, защото даваха ред на света", казва той.

 

Как действат

 

Някои от привържениците на Райхсбюргер печатат собствена валута и документи за самоличност с идеята да създадат своя автономна държава. Те отказват да плащат данъци.

Райхсбюргерите често изпращат жалби, молби и писма до местните администрации и съдилища с цел да възпрепятстват работата им, тъй като знаят, че институциите са принудени да разгледат всеки граждански сигнал.

По информация на Дойче Веле кметовете на редица общини протестират, че освен че се налага да се занимават с толкова много безсмислена работа, те са били вербално и понякога физически атакувани от райхсбюргерите.

Според Дитрих райхсбюргерите имат и връзки с германската армия.

Най-често членове на групата са проявявали агресия срещу полицаи по време на обиски. През 2021-ва привърженици на Райхсбюргер са идентифицирани сред протестиращи срещу ограниченията против коронавируса, опитали да щурмуват сградата на германския парламент в Берлин - Райхстага.

Станете почитател на Класа