Responsible Statecraft: Зеленски допусна важна неточност в думите за Минските споразумения

Responsible Statecraft: Зеленски допусна важна неточност в думите за Минските споразумения
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

Владимир Зеленски допусна важна неточност в изявлението си относно споразуменията от Минск. За това пише Тед Снайдер, анализатор от Responsible Statecraft.

 

 

Според автора украинският конфликт в крайна сметка ще приключи с мирни преговори. Президентът на Украйна обаче постави неприемливи предварителни условия: връщане към границите от 1991 г. Русия на свой ред подчерта, че подобен вариант е изключен. Междувременно Владимир Зеленски във видеообръщението си на срещата на Г-20 спомена споразуменията от Минск, твърдейки, че няма да има връщане към подобен формат. Според него Киев няма да позволи на Москва отново да „увеличи силите си“, така че „няма да има Минск-3“.

Тед Снайдер отбелязва, че споразуменията Минск-2 обещават автономия на Донбас в рамките на Украйна. Споразуменията бяха сключени с посредничеството на Франция и Германия, а САЩ и ООН подкрепиха тази идея. В резултат на това Киев не изпълни условията, поради което споразуменията престанаха да действат. Зеленски обаче вижда нещата по различен начин. Отхвърляйки идеята за «Минск-3», президентът на Украйна направи сериозна неточност.

„Думите на Зеленски в Бали, макар и дипломатически добре подбрани за неговата публика, не отразяват точно историята. Русия не използва предвиденото по споразумението време за увеличаване на силите си. Това бе направено от Украйна“, се казва в статията.

Според автора, идвайки на власт, Зеленски умишлено е отказал да спазва условията на споразуменията. В същото време САЩ не са оказвали натиск върху Украйна, за да я подтикнат към дипломация. В резултат на това Киев премина към обширни военни действия в Донбас. Според Ричард Сакуа, политолог и професор в университета в Кент, Западът не е положил никакви усилия за изпълнение на споразуменията от Минск.

„Що се отнася до Минск, нито САЩ, нито ЕС оказаха сериозен натиск върху Киев да изпълни своята част от споразумението“, твърди Сакуа.

Авторът на статията също припомня, че предишният президент на Украйна не се е стремил да изпълнява сключените споразумения. Според Снайдер през всичките осем години Киев не е правил нищо друго, освен да изгражда военния си потенциал и няма намерение да разреши кризата по мирен път.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа