«Ескалиращият конфликт в Украйна увеличава разногласията между САЩ и ЕС»

«Ескалиращият конфликт в Украйна увеличава разногласията между САЩ и ЕС»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

Нарастващите разногласия от двете страни на Атлантика са отчасти следствие от ескалиращия конфликт в Украйна, който струва много повече на Европа: цените на природния газ в повечето европейски страни са се повишили 10 пъти в сравнение с тези в Съединените щати, поставяйки европейската индустрия на неизгодно положение, пише Foreign Policy.

 

"Ескалиращият конфликт в Украйна увеличава разногласията между САЩ и ЕС"

 

 

Освен това Съединените щати „помогнаха“ на ЕС да компенсира загубата на руски газ чрез износа на втечнен газ, който се продава на завишени пазарни цени.

Целите на индустриалната политика на администрацията на Байдън са много противоречиви: от една страна, Щатите искат да създадат надеждна верига за доставки на критични технологии и материали за индустриите на бъдещето, намалявайки ролята на Китай в този процес, и от друга страна, те се стремят да съживят производството в САЩ, считайки, че липсата му (отчасти поради конкуренцията с Китай) отслабва сигурността на страната и нанася вреда на икономиката.

Освен това загубата на работни места в производството ерозира подкрепата за Демократическата партия в промишлените щати, така че новите мерки дават приоритет на компаниите, инвестиращи в Съединените щати пред Европа, отбелязва Foreign Policy.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа