Съветът на Европа: Страните членки трябва да подкрепят защитниците на човешките права

Съветът на Европа: Страните членки трябва да подкрепят защитниците на човешките права
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.12.2022
  • Share:

Нападения, сплашване, тормоз и други форми на репресии не принадлежат на Европа през 21 век и трябва незабавно да спрат, заяви Комисарката по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович

 

 

"Страните членки на Съвета на Европа трябва спешно да обърнат внимание на увеличаващите се различия между стандартите за зачитане на човешките права и действителността. Засилване на защитата за защитници на човешките права трябва да бъде сред техните най-важни приоритети", заяви Комисарката по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович в Международния ден за правата на човека, малко преди да участва в церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир в Осло, за да демонстрира подкрепа за защитниците на човешките права, съобщи пресслужбата на Съвет на Европа, цитирана от БТА.

"Наградата, дадена на Алес Бяляцки, на „Мемориал“ и на Центъра за граждански свободи, които са дългогодишни партньори на моята служба е силно световно признание за значението на защитниците на човешките права. То е също и признание за универсалността на тяхната работа, която надхвърля граници и разделения", каза Миятович.

Нападения, сплашване, тормоз и други форми на репресии не принадлежат на Европа през 21 век и трябва незабавно да спрат. Вместо това страните членки трябва да вземат всички необходими политически, правни и практически мерки, за да бъдат сигурни, че защитниците на човешките права ще могат действително да се радват на правата и свободите си не само на теория, но, което е по-важно, във всекидневния си живот и работа.

От съществено значение е да се насърчава благоприятна среда за активистите, защитаващи човешките права, включително ефективното им участие в обществения живот и техният безпрепятствен достъп до финансиране.

Сигурността на защитниците на човешките права и свободи са изисквания на демокрацията. Те имат нужда от повече подкрепа", се казва в съобщението.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа