Military Watch Magazine: Американският F-16 се оказа безсилен пред този съветски самолет

Military Watch Magazine: Американският F-16 се оказа безсилен пред този съветски самолет
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.12.2022
  • Share:

Индия стана първият чуждестранен клиент за съветския МиГ-29А, пише MWM. През 1999 г., по време на конфликта с Пакистан, съветските самолети за първи път успяха да «изпробват силата си» в битка с равностойния противник — F-16A. Оказа се, че изтребителите, закупени от американците, все още са много далеч от своите съперници.

 

 

Превод от Military Watch Magazine, САЩ:

 

Military Watch Magazine: Американският F-16 се оказа безсилен пред този съветски самолет

 

 

МиГ-29А влезе на въоръжение в съветските ВВС през 1982 г. и стана първият изтребител от четвърто поколение, след много по-тежкия прехващач МиГ-31 и изтребителя-бомбардировач Су-24М от същото поколение. Той принадлежеше към същия среден диапазон по тегло като американския F-18A и беше проектиран за борба срещу F-16 и F-18. В същото време МиГ имаше значителни предимства в характеристиките и пред двата вида западни самолети, включително чрез ракетите «въздух-въздух» с по-голям обсег с по-големите бойни глави, с много по-високата свръхподебност и работна височина, а също със значително по-голямата скорост и маневреност.

Във въздушни битки МиГ-29А е използван от Ирак, Сирия, Еритрея и Югославия, въпреки че в първите три случая не е имал възможност да порази изтребител с подобно тегло, тъй като целите им бяха по-технологичните и по-тежки F- 15 и Су-27. Единственият път, когато МиГ-29 беше изпробван срещу изтребител с подобно тегло, беше по време на войната в Каргил, когато съветски самолети, специално закупени от индийските ВВС, се противопоставиха на американските F-16 на въоръжение в Пакистан.

Пакистан демонстрира готовност за агресия и разположи F-16, за да проникне дълбоко във въздушното пространство на съседен Афганистан в подкрепа на ислямистките бунтовници. Въпреки че поне един от тях беше свален от ракета «въздух-въздух», пакистанските ВВС обясниха това с огън по своите, а не с действията на афганистански или съветските МиГ-23.

Индийските военновъздушни сили разположиха МиГ-29 за противодействие на пакистанските F-16 по време на войната в Каргил през 1999 г., когато индийските сили се противопоставиха на подкрепяните от Исламабад опълченци в Кашмир.

По време на конфликта Индия си осигури въздушно превъзходство над Кашмир и нанесе серия от прецизни удари с помощта на МиГ-27. В същото време се счита, че паркът от индийски МиГ-29 е изиграла ключова роля за сдържането на пряката намеса на пакистанските ВВС.

Поради превъзходството на МиГ-29 в небето над Кашмир, пакистанските изтребители ги избягваха на всяка цена и в резултат на това МиГ-овете никога не се налагаше да влизат в пряк бой.

Съобщава се, че индийските МиГ-29 са активирали радар, за да открият F-16 от другата страна на границата.

Самото присъствие на МиГ-овете драматично промени баланса на силите в полза на Индия.

Ключовото предимство на индийските МиГ пред пакистанските F-16 беше, че Русия достави на Делхи най-новите подобрения и оръжейни системи, докато Пакистан не успя да разшири възможностите на своя парк поради американското ембарго.

Индийските МиГ-29 бяха оборудвани с усъвършенствани невидими средства за поразяване, а през 90-те години на миналия век бяха закупени ранните версии на ракетата Р-77 с обсег от 80 км и възможност за «изстреляй и забрави» с активно радарно насочване. Пакистанските F-16 нямаха такива възможности и това беше тяхната уязвимост.

Индийските МиГ-ове бяха модернизирани до стандарта МиГ-29UPG с ново поколение системи за радиоелектронна война и РЛС с електронно сканиране — значително по-добра система спрямо механично сканиращия радар на F-16. Последната партида МиГ-29УПГ беше поръчана през 2020 г. През 2000-те и 2010-те години Индия поръча по-модерните МиГ-29К от Русия както за авионоси, така и за наземни операции.

Новите версии на МиГ-29 — може би най-модерният в историята — използват нов планер, разработен след разпадането на СССР, благодарение на който беше възможно да се намалят разходите за поддръжка. Освен това и двата варианта UPG и K получиха по-мощни двигатели и могат да носят значително увеличен капацитет на гориво.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа