Gazeta Wyborcza: Католическата църква в Полша получава милиони евро-субсидии от джоба на европейските данъкоплатци

Gazeta Wyborcza: Католическата църква в Полша получава милиони евро-субсидии от джоба на европейските данъкоплатци
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.12.2022
  • Share:

GW: Полските свещеници обвиняват ЕС в тоталитаризъм, но продължават да вземат пари от него

Много свещеници и йерарси на католическата църква определят ЕС като нов тоталитаризъм и цивилизация на смъртта, пише Gazeta Wyborcza. През последните години обаче само църковните енории в Полша са получили почти 800 милиона полски злоти земеделски субсидии от ЕС.

 

 

Превод от Gazeta Wyborcza, Полша:

 

Gazeta Wyborcza: Католическата църква в Полша получава милиони евро-субсидии от джоба на европейските данъкоплатци

 

 

Оказа се, че католическата църква получава много пари в рамките на селскостопанската политика на ЕС.

Като частно лице, бившият епископ на полската армия и пенсионираният архиепископ на Гданск, Славой Лешек Глудз, e получи. безвъзмездната помощ=

От парите на фермата за ремонт на покрив

Установихме, че приблизително 2,6 хиляди енории са получили общо 163,19 милиона евро, което се равнява на повече от 762 милиона злоти.

Манастирите са получили 2,68 милиона евро (12,5 милиона злоти), фермите, принадлежащи на архиепископията — 1,74 милиона евро (повече от 8 милиона злоти), а клоновете на благотворителната организация Caritas, контролирана от епископата — над 3,28 милиона злоти.

Както ни обясняват духовниците, средствата, отпуснати в рамките на «земеделските» субсидии, се използват например за ремонт на исторически селски църкви.

„Не съм чувал нищо за такива пари от ЕС, а съм тук от 2017 г., предишният настоятел почина, парите са потънали някъде“, ни казва настоятелят свещеник Анджей Пашински.

Славой Глудз, за когото писахме в началото, е получил субсидии от ЕС в размер на приблизително 256,6 хиляди злоти. Имотите на духовника са свързани с поземлените парцели на членовете на семейството му) — това вече са повече от 2,5 милиона злоти.

Както изчислиха журналистите на Wirtualna Polsk преди година, свещеникът е успял да натрупа състояние, оценено на 15 милиона злоти. Той, по-специално, притежава сгради, обработваема земя, езера и гори.

През 2017 г. той каза:

„Не бива да стоим мирно, слушайки заповедите на брюкселските чиновници, ЕС е цивилизация на смъртта».

Но вече мисли по друг начин.

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа