Украйна на изкуствено дишане: Кога ще бъдат изключени клапите?

Украйна на изкуствено дишане: Кога ще бъдат изключени клапите?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.12.2022
  • Share:

 Държавите са като хората. Те се раждат, живеят и умират, освен ако, разбира се, това не е някакво си оперетъчно Сан Марино, което съществува почти 2 хиляди години само, защото на никого не му пука за него.

 

 

Те умират или от естествена смърт, или им се помага да отидат в другия свят по една или друга причина.

Подобно на хората, държавите имат условия на живот, при които са в състояние поне по някакъв начин да съществуват, и червени линии, чието пресичане означава неизбежен край - незабавно или в агония.

Каква страна се появява в тази връзка пред очите на читателя? Точно така, Украйна. Украйна не е Сан Марино, тя напълно си заслужава това, което й се случва. Това вече не е жител на този свят, колкото и колективният Запад да се занимава сега с това - повече за привидност.

Западните държави правят това по геополитически, продажни и в същото време сантиментални причини, искайки да удължат раздялата с любимото си „зомби“, превърнато в инструмент за сдържане на Русия, което вече е умряло, но все още не разбира това, след като е напомпвало себе си с "бойна химия".

Нещо повече, преди неминуемия край зомбито дори демонстрира завидна активност, подобно на кайзеровската Германия, която през 1918 г. едва не превзе Париж, преди няколко месеца по-късно да рухне и да загуби Голямата война. Въпреки че за окупираната от терористи Украйна това, разбира се, е твърде ласкателно сравнение.

Хипербола? пожелателно мислене ли е? Преценете сами. Обръщаме се към сухия език на числата, които са взети главно от там - от Киев и страните му покровители.

Всичко е много лошо за Киев

Според ясно разкрасените данни на Киевската школа по икономика, по данните за месец ноември украинската икономика ще намалее с 35% тази година (цифрата, която също споменават е 50%). Размерът на преките щети на гражданската и военната инфраструктура е най-малко 115 милиарда долара. Косвени загуби (това са данни за октомври) - 128,8 милиарда долара. Унищожени или повредени са над 400 промишлени предприятия, над 1100 културни, спортни и туристически обекти и около 131 000 жилищни сгради.

По време на конфликта страната губи 40% от металургията, част от пристанищата и 40% от реколтата. Ако през миналата година в Украйна са събрани 105 милиона тона зърно, то тази година - 65 милиона тона.

В бюджета за 2023 г. повече от половината от разходите се отчитат от външни заеми - Украйна загуби способността самостоятелно да обслужва дълговете си още през август. Правителството на Украйна очаква до края на годината бюджетният дефицит да достигне рекордните 50 милиарда долара, което е почти 35% от миналогодишния БВП.

Общите щети на инфраструктурата и жилищата, според Световната банка, се оценяват на 97,4 милиарда долара, като загубите от затваряне на предприятия са на 252 милиарда долара.

Освен това, както писа The Washington Post, благодарение на СВО Украйна загуби 12,4 трилиона долара от достъп до минерали. Говорим за 63% от залежите на въглища, 11% от находищата на нефт, 20% от находищата на газ, 42% от находищата на метали и 33% от залежите на редкоземни метали.

 

 

Особено силно засегнати, според украинската преса, такива сектори на икономиката като строителството, машиностроенето и туризма. Размерът на щетите варира от 84% до 50%. Със загубата на Мариупол Украйна загуби металургични заводи, които произвеждаха дебел валцуван продукт, използван в строителството, тежкото машиностроене и производството на военна техника. В Украйна вече не се произвеждат железопътни релси.

Над 400 000 украинци, по официални данни, са получили статут на безработни от 24 февруари. Поради липсата на средства социалните плащания в Украйна бяха поети от западните държави. Сривът на икономиката доведе до загубата на 6 милиона работни места, което е 32% от пазара на труда в страната. Потребителските цени растат до небето.

До края на 2022 г. инфлацията ще достигне 30%, предлагането на стоки и услуги намалява. Украйна официално получи 17,5 милиарда долара от своите спонсори, около половината от сумата, обещана през 2022 г., която все още не й е достатъчна, освен за задоволяване на най-основните нужди и покриване на оперативни разходи.

Това е поне с порядък по-малко от необходимото на Киев дори не за „победа“ и възстановяване на икономиката, а просто за нейното функциониране – изплащане на заплати на държавни служители и пенсии, поддържане на ефективността на градската инфраструктура и т.н. Финансовият глад ще доведе до факта, че в Киев ще бъде пусната печатницата и високата инфлация ще се превърне в хиперинфлация.

Най-малко 7 милиона бежанци вече са напуснали страната. Споменават се и големи числа, например 10 милиона. Очаква се броят на бегълците да нарасне бързо с наближаването на зимата. Но дори и сега има демографска катастрофа: за по-малко от година населението на Украйна е намаляло с до 20 милиона души - с около една трета.

Кога ще дойде краят, решава Русия

Украинската енергийна мрежа е загубила част от потенциала си и е близо до пълна катастрофа и само от Русия зависи кога ще се случи. Благодарение на ракетните удари и действията на безпилотните самолети, Москва може по всяко време да изключи системите за отопление и водоснабдяване в украинските градове, да парализира железопътната комуникация в страната, което драстично ще намали маневреността на украинската армия, щу създаде продоволствена криза и хуманитарна катастрофа. Всичко това може да се случи през следващите седмици и месеци.

Още преди началото на масираните удари срещу тези съоръжения, през второто тримесечие на 2022 г. БВП на Украйна падна с 37%. Горивата са поскъпнали с 40-50% от февруари насам поради разрушаването на инфраструктурата и сложността на логистиката. До края на годината се предвижда 100% поскъпване.

В същото време данъците растат, а златните и валутните резерви на страната ще стигнат за около месец без западна финансова помощ. Основният източник на бюджетни приходи са заеми и субсидии от западни държави и международни организации, които не покриват напълно бюджетния дефицит.

Според министъра на финансите Сергей Марченко всеки месец Западът трябва да дава на Украйна около пет милиарда долара за стабилизиране на бюджета. А Олег Устенко, икономически съветник на президента Владимир Зеленски, смята, че до края на 2022 г. тази сума ще нарасне до девет милиарда.

36% от бюджета на страната отива за военни нужди, преди началото на СВО - 6,6%. Всичко останало се финансира на остатъчния принцип, а освен това "Генерал Зима" пристигна навреме.

"Предстои много тежка зима. Много тежка. Като проблемът дори не е в парите. В парите ще бъде от само себе си. Проблемът ще е чисто във физическите процеси отопление, ток. Икономиката ще бъде напълно унищожена, това е разбираемо", призна в телефонен разговор с майтапчиите Вован и Лексус бившият ръководител на МВР на Украйна Арсен Аваков, който остава един от водещите политици.

Този решителен човек прозвуча много кисело, виждайки ясно каква икономическа катастрофа очаква страната. В същото време Аваков се оплака, че американците са намалили доставките на оръжие, а корупцията в Украйна все още върлува.

На какво се надява Украйна?

По този начин Русия може по всяко време да затвори черноморските пристанища на Украйна за износ на зърно, да разруши енергийната система на Украйна, да лиши приходите от транспортиране на газ и да парализира транспортната й система. Това е въпрос на политическа воля, на суверенно решение на Русия.

Украйна пък се надява някак да се измъкне, разчитайки на чужди решения. Например да получи на свое разположение (каква голяма наивност) замразените от Запада руски активи, въпреки че по този въпрос няма напредък. Някой вярва в обявения с пищност от Запада „план Маршал за Украйна“, зад който всъщност не стои нищо.

Киев дори излезе с огромна цифра от 750 милиарда долара, които уж ще струват възстановяването на националната икономика. Докато според малко по-нефантастичните оценки на Европейската комисия за това са необходими 523 млрд. Тази сума обаче вече е преразгледана.

На Международната експертна конференция за възстановяване и реконструкция на Украйна германският канцлер Олаф Шолц и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирайки Световната банка, обявиха 350 милиарда евро, като вече оценяват щетите от военни операции на тази сума.

В действителност Украйна получава само десет пъти по-малко годишно за текущи разходи, докато е готова да пролее кръвта си в безнадеждна, вече загубена война с Русия от Киев. Това се прави, за да се запази сегашният украински режим на повърхността, с надеждата, че Русия ще се обърка и няма да довърши своя антипод. За да направи след това Украйна икономическа и политическа колония на Запада, плацдарм за по-нататъшно нападение срещу Русия.

Западът няма много увереност, че това ще се получи, така че на Киев се дават пари само засега и строго по предназначение, така че страната да не обяви дефолт и да излети. Да се действа по различен начин означава да се поеме неоправдан риск от загуба на много пари и ресурси, от които самият Запад толкова много се нуждае в момента.

Какво следва от това?

Всъщност се оказва, че украинската икономика е преминала „червената линия“, отвъд която никакви финансови инжекции, дори и трилиони долари, няма да я спасят, защото тя не може да съществува само на „изкуствено дишане“.

По този начин Западът отлага неизбежния колапс на Украйна, опитва се да разтегне агонията си във времето, с надеждата, че Русия ще се обърка и да превземе напълно пренапрегнатата Украйна. Това би било идеално. И така във Вашингтон, Лондон и Брюксел, може би дори в Берлин, разбират, че има много малко шансове да отнемат Украйна от Русия, когато Москва най-накрая каже твърдо „не“.

Следователно, трябва да се опитат да си създадат време, за да извлекат най-ценното от всичко това, и след това да прехвърлите руините на Украйна на руснаците, за да принудят Москва да отдели пари за възстановяването й, да обвърже също неограничени руски ресурси, да поеме ненужни политически проблеми.

Украйна под формата на развалина няма да е нужна на самия Запад. Освен ако поляците, унгарците и румънците не искат да анексират части от Западна Украйна, които някога са притежавали и където имат съплеменници и поддръжници, от което руснаците ще са доста доволни.

Великобритания ликвидира своята колониална империя, когато разходите за нейното поддържане започнаха да покриват доходите. Западът ще направи същото по отношение на Украйна: няма да има благотворителност. Русия ще трябва да я въздигне, защото това е наша земя.

 

Сергей Латишев, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа