В САЩ призоваха Литва да признае участието на своите национални „герои“ в унищожаването на евреите

В САЩ призоваха Литва да признае участието на своите национални „герои“ в унищожаването на евреите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.12.2022
  • Share:

Специалният представител на Държавния департамент по въпросите на Холокоста Елън Жермен, която беше в Литва миналата седмица, призова Вилнюс да нарича нещата с истинските им имена и да признае, че част от следвоенната въоръжена съпротива срещу съветската власт, всъщност е участвала в организираното от нацистите масово унищожаване на евреи по време на Втората световна война. Това каза тя пред агенция ЕЛТА, предава ТАСС .

 

 

Проблемът съществува [в много страни, които са били окупирани от нацистите]. Има го и в Литва. Възхвалявани, увековечени с паметници са хора, които се възприемат като национални герои, защото са се борили срещу Съветите, но в същото време са били нацистки колаборационисти, участвали са в престъпленията на нацизма, в геноцида“, цитира я агенцията.

 

 

В тази връзка Джърмейн посочи двама души: Йонас Норейка, който по време на нацистите беше ръководител на окръг Шяуляй и e подписал заповедта за преселване на местните евреи в гетото, както и Юозас Крикстапонис, чийто отряд участва в убийствата на евреите в Беларус.

Има такива примери в Украйна, Хърватия и други страни“, каза говорителката на Държавния департамент.

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа