Икономическата война. За какво трябва да се подготвят руснаците?

Икономическата война. За какво трябва да се подготвят руснаците?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.12.2022
  • Share:

Икономическата война срещу Русия не е за първи ден и започна много преди СВО. Западът не можа да се примири с присъствието на страната ни в света. Как се случва това разказа пред Царград Станислав Митрахович, водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност.

 

 

Юрий Пронко: Станислав, познавам те като най-добрия специалист в своята област. Можете ли спокойно, разбирайки цялата същност на случващото се, да обясните на нашите зрители на достъпен език каква "свиня" им готви Централната банка?

 

Станислав Митрахович: Срещу нас се води пълноценна икономическа война. Тоест ще има последствия. Правилно сравнихте Руската централна банка с Федералния резерв на САЩ. Фед има така наречения "двоен мандат", по който е отговорен, наред с другите неща, и за нивото на безработица. Бих искал да знам как нашите власти ще се адаптират към безработицата, ако тя се увеличи. Това ще ни е болната тема за 23-та година. Досега от това, което нашите западни противници в икономическата война очакваха, нищо страшно не се случи.

Тоест Международната агенция по енергетика и други високопоставени структури ни обещаха още през пролетта на 22 г., че производството на петрол в Русия ще спадне с една трета. Първо казаха това през март по отношение на април, след това по отношение на май.

И нищо подобно не се случи - максималният спад беше 8%. Сега се смята, че след въвеждането на европейското ембарго върху вноса на руски петрол по море е вероятно да видим спад през следващите седмици или месеци. Но не изглежда критично.

Трябва да се разбере, че този механизъм на пределната цена ще бъде постепенно затегнат. И това, което сега са ни дръпнали там - 60 долара за барел - тепърва ще го свалят. Затова не трябва да седим и да мислим какво ще се случи, а да вземаме конкретни решения за намаляване на рисковете.

Какви ще бъдат те? Как да неутрализираме възможен проблем?

– С.М.: На първо място, трябва да помислим за новата логистика за доставка на петрол до пазарите за продажба, които сега отваряме за себе си в Китай, Индия и Близкия изток. Трябва да изградим собствена инфраструктура за износ на петрол. Имаме нужда от собствени руски транспортни компании. Купете танкери, преговаряйте с партньори... Имаме нужда от собствени застрахователни компании. Никога не ми беше ясно защо застраховката на апартаменти срещу наводнение от съсед отгоре е нормален вид бизнес, а застраховката за транспортиране на петрол ни дърпа в някакво тъмно минало.

- Между другото, това е за Набиулина. В крайна сметка застрахователният пазар е нейно подчинено направление. Тя е лично отговорна за тази индустрия.

– С.М.: След това, разбира се, корабостроенето. Тук, за разлика от застраховането и транспорта, инвестиционният цикъл е по-дълъг, но и на това трябва да се обърне внимание. Без собствени съдилища ще имаме трудности.

След това ще трябва да преговаряме, така че страните, които купуват нашия петрол, да позволят на танкерите да преминават през техните проливи и канали и да приемат нашата застраховка. Това е въпрос на споразумение между Москва и Анкара, Москва и Кайро и т.н. Това също е много работа за вършене. Защото след няколко месеца ще се окаже, че руският петрол ще е 40 долара и ще трябва да вземем решения.

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа