МААЕ ще разположи мисии за гарантиране на сигурността на украинските АЕЦ

МААЕ ще разположи мисии за гарантиране на сигурността на украинските АЕЦ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2022
  • Share:

Новината съобщи украинският премиер Денис Шмигал, след като се срещна в Париж с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси

 

 

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще разположи свои мисии, които да гарантират сигурността на пет украински ядрени централи, включително на Запорожката АЕЦ, заяви днес украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от Франс прес и БТА.

"Тези мисии ще имат за цел да гарантират сигурността на тези централи и да водят отчет за всички събития, които оказват въздействие на централите, като в частност става дума за ударите на руските агресори", написа Шмигал в Телеграм, след като се срещна в Париж с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Украинският премиер не уточни кога ще бъдат разположени мисиите и каква ще бъде числеността им. Експерти на МААЕ ще бъдат изпратени в Запорожката, Хмелницката, Ровненската, Южноукраинската и Чернобилската АЕЦ.

Постигнато е споразумение за премахване на тежките оръжия от Запорожката АЕЦ, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Кремъл реагира на тези думи на Макрон, като изтъкна, че Русия не е разполагала тежки оръжия в Запорожката АЕЦ.

Русия продължава да поддържа контакти с МААЕ, която се опитва да посредничи за създаването на демилитаризирана зона в района около Запорожката АЕЦ, заяви днес на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа