Зам.-председател на Европейската комисия отрече да е получавал скъпи подаръци от Катар

Зам.-председател на Европейската комисия отрече да е получавал скъпи подаръци от Катар
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2022
  • Share:

Маргаритис Схинас съобщи, че при посещението си в Катар за откриването на Световното първенство по футбол получил от домакините футболна топка, кутия шоколадови бонбони, която оставил на шофьора в колата, с която пътувал, както и сувенир на ниска стойност

 

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас отрече днес да е получавал скъпи подаръци от Катар. На пресконференция в Страсбург след седмичното заседание на еврокомисарите той заяви, че би искал да отговори на всички възникнали въпроси напълно открито.

Схинас съобщи, че при посещението си в Катар за откриването на Световното първенство по футбол получил от домакините футболна топка, кутия шоколадови бонбони, която оставил на шофьора в колата, с която пътувал. Той получил и сувенир на ниска стойност.

Схинас отбеляза, че работи в европейските институции от 32 години, както и че публичните му изказвания винаги са изцяло съобразени с политиката на ЕК. Присъствах на откриването на футболното първенство като представител на ЕК, това е първото спортно събитие от подобен мащаб след пандемията, Европа не можеше да отсъства, обясни той. Схинас добави, че постовете му в Туитър, които отчитат напредък от страна на Катар по отношение на трудовите права, са изцяло съобразени с оценките на международни наблюдатели на място, с които се е срещнал веднага след пристигането си в Доха.

Схинас изрази удовлетвореност от предприетите мерки по случая, в който белгийското правосъдие обвини в корупция в полза на Катар бившия зам.-председател на Европейския парламент Ева Кайли. Той съобщи, че ЕК предлага задълбочена проверка на организациите, които получават европейско финансиране.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че се е срещала с министри от Катар и Кувейт в последната година покрай въпроса за отпадането на визите за ЕС за граждани на тези страни. Тя отбеляза, че Кувейт и Катар са помагали на ЕС при пандемията, за евакуацията на европейски граждани от Афганистан през лятото на 2021 г., че прилагат европейските решения срещу Русия, свързани с войната в Украйна, но остава да свършат още работа по отношение на човешките права.

Заради скандала с Кайли ЕП реши тази седмица да не гласува за отпадането на визите за Кувейт и Катар.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа