Елена Йончева иска да съди Австрия и Нидерландия

Елена Йончева иска да съди Австрия и Нидерландия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2022
  • Share:

Ще внесе ли Европейската комисия иск срещу Нидерландия и Австрия в Съда на ЕС за злоупотреба с правото нй вето? Този въпрос зададе в Европейския парламент в Страсбург българската депутатка социалистка Елена Йончева, предаде БТА. Това стана на дебат, посветен на решението на страните членки (Съвета на ЕС) България и Румъния да останат извън Шенгенското проспранство. Причина бе ветото на Хага и Виена.

 

 

Отказът дава повод за антиевропейско говорене, изтъкна Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Не бива да подхранваме евроскептицизма с несправедливи двойни стандарти. Съвсем не сме сред слабите звена в европейския граничен контрол“, допълни той.
Социалистът Иво Христов произнесе имената на загиналите през последните месеци български полицаи. И изтъкна, че те са охранявали спокойствието на българи, австрийци, нидерландци, на гражданите на целия Европейски съюз. По неговите думи ветото не е от загриженост за върховенството на закона, а е безочливо пренебрежение към волята на ЕП и оценките за изпълнение на изискванията.

“В опит да угодят на националистите в своите страни някои европейски лидери правят подарък на еврофобите в България и Румъния”, обобщи той.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) определи поведението на Хага и Виена като недостойно и настоя за ново решение по най-бързия начин.

Съпартиецът му Александър Йорданов заяви, че не е изненадан от решението на Австрия, след като преди няколко години външната министърка Карин Кнайсъл танцува с руския президент Владимир Путин, а после стана част от ръководството на "Роснефт". Той бе категоричен, че оставането на България и Румъния извън Шенген обслужва политиката на Кремъл за разделение на ЕС.

“Мигрантите в Австрия са по-малък проблем, отколкото капиталите на руски олигарси в тази страна”, заяви Йорданов. Колкото до Нидерландия, той смята, че нейното решение е продиктувано от тяснопартийни интереси.

Социалистката Цветелина Пенкова призова дискриминационното отношение да не се допуска, а да се заклеймява.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) отбеляза, че е разколебан в еднаквото отношение към всеки европеец, особено заради поведението на правителството на Нидерландия.

„Всички загубихме от гласуването миналата седмица. Има само един печеливш и той е в Кремъл. Макар че декември е месецът на подаръците, бих призовала да не се правят подаръци на Путин“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Йохансон.
Тя увери, че разширяването на Шенгенското пространство остава нейна основна задача.

Станете почитател на Класа