Назоваха страната, която ще спечели от тавана на цената на руския петрол

Назоваха страната, която ще спечели от тавана на цената на руския петрол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.12.2022
  • Share:

The Epoch Times: От тавана на цената на руския петрол ще спечели Китай

Ограничаването на цените на руския петрол, инициирано от страните от Г-7, е от полза на Китай, пише Даниел Лакал, експерт в хедж фонда Tressis, в статия за американското издание на The Epoch Times.

 

 

Назоваха страната, която ще спечели от тавана на цената на руския петрол

 

 

„В споразумението на Г-7 за налагане на ограничения върху руския петрол има много грешки“, отбелязва експертът.

Подобни ограничения няма да навредят на Русия, твърди Лакал. Освен това страните, които купуват суров петрол, ще могат да го правят на изгодни цени. По-специално, Китай има възможност да закупува още повече руски суровини с добра отстъпка, което няма да попречи на Русия да печели добри пари от износа на енергоносители.

«Ако G7 наистина искаше да навреди на финансите и износа на Русия, инвестициите в алтернативни и по-конкурентни енергийни източници трябваше да бъдат насърчавани. Обаче се случва точно обратното. Правителствата на G7 продължават да създават бариери пред енергийните инвестиции, както и регулаторни и погрешни т.нар. екологични ограничения, които още повече затрудняват осигуряването на диверсификация и сигурност на доставките“, посочва авторът.

На 5 декември западните петролни санкции влязоха в сила: Европейският съюз спря да приема руски петрол, транспортиран по море, а страните от Г-7, Австралия и ЕС наложиха ценови таван от 60 долара за барел.

Вицепремиерът на Руската Федерация Александър Новак, коментирайки това решение, заяви, че Русия няма да приеме таван на цените на петрола, дори ако трябва да намали производството. Той добави, че подобни ограничения са намеса в пазарните инструменти, Русия е готова да работи само с тези потребители, които ще работят на пазарни условия.

Президентът на Русия Владимир Путин, коментирайки идеята на Запада да ограничи цените на руските енергийни ресурси, заяви, че Русия няма да доставя нищо в чужбина, ако това противоречи на собствените й интереси.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа