Франция и Мароко разрешават визовото напрежение след сблъсъка на Световното първенство

Франция и Мароко разрешават визовото напрежение след сблъсъка на Световното първенство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.12.2022
  • Share:

Франция и Мароко обявиха, че поправят отношенията си след месеци на напрежение около визите и съобщиха, че френският президент Еманюел Макрон ще посети северноафриканското кралство в началото на 2023 г.
Говорейки в Рабат заедно с мароканския си колега Насър Бурита, френският външен министър Катрин Колона каза „Време е да напишем нова страница заедно".
Двете страни са в конфликт от септември 2021 г., когато Париж намали наполовина своята визова квота за мароканци в отговор на предполагаемия отказ на кралството да репатрира граждани, живеещи като незаконни мигранти във Франция. Този ход предизвика широк обществен гняв в Мароко и беше определен като „неоправдан" от Рабат.
Но Колона каза, че страните са се върнали към „пълно консулско сътрудничество" от понеделник.
Френският вътрешен министър Жералд Дарманен се очакваше да пристигне в съседния на Мароко и върл съперник Алжир в петък, за да обсъди подобни визови въпроси.
Макрон и кралят на Мароко Мохамед VI разговаряха по телефона в сряда вечерта след драматичния полуфинален сблъсък на техните страни от Световната купа в Катар, който Франция спечели с 2-0.
Стои и острата тема за Западна Сахара, Мароко счита пустинния регион като част от своята територия, но подкрепяното от Алжир движение Полисарио се стреми към независима държава. Крал Мохамед повтори през август, че „въпросът за Сахара е призмата, през която Мароко гледа на международната си среда, настоявайки правителствата да изяснят позицията си по темата". Но Колона каза в петък, че кралството може да „разчита на подкрепата на Франция".

Станете почитател на Класа