Над от 1 от 10 вида може да изчезнат до края на века

Над от 1 от 10 вида може да изчезнат до края на века
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.12.2022
  • Share:

Патрик Грийнфелд
Земята може да загуби повече от една десета от своите растителни и животински видове до края на века при настоящите тенденции, според ново изследване. Близо 3000 учени в последните дни на преговорите в Cop15 призоваха правителствата да предприемат действия за спиране унищожаването на природата.
Климатичната криза ще доведе до ускоряваща се каскада от изчезване през следващите десетилетия, тъй като хищниците губят плячката си, паразитите губят своите гостоприемници и повишаването на температурата разкъсва мрежата от живот на Земята, според изследователите, които предупреждават за риска от съвместно измиране в документ, публикуван в петък в Science Advances.
От листни жаби до гигантски акули, рискът от изчезване на растения и животни обикновено се наблюдава в червения списък на IUCN, където учените са публикували своя анализ на заплахите за повече от 150 388 вида, установявайки, че повече от 42 000 могат да изчезнат поради поведение с човешка вина.
Новото изследване обаче използва суперкомпютър за моделиране на синтетична Земя, пълна с виртуални видове, за да разбере ефекта, който глобалното затопляне и промяната в земеползването може да имат върху мрежата от живот. Изследователите казват, че 6% от растенията и животните ще изчезнат до 2050 г. в сценария за емисии по пътищата, към който светът изглежда се е насочил, нараствайки до 13% до края на века. В най-лошия сценарий на глобалното затопляне те изчисляват, че 27% от растенията и животните могат да изчезнат до 2100 г.
„Населихме виртуален свят от самото начало и начертахме произтичащата съдба на хиляди видове по целия свят, за да определим вероятността от повратни точки в реалния свят", каза д-р Джовани Строна, съавтор и учен от университета от Хелзинки. „Това изследване е уникално, защото отчита и вторичния ефект върху биоразнообразието, оценявайки ефекта от изчезването на видове в местните хранителни мрежи извън преките ефекти. Резултатите показват, че взаимовръзките в хранителните мрежи влошават загубата на биоразнообразие", каза съавторът на изследването, проф. Кори Брадшоу от университета Флиндърс в Австралия.
„Помислете за хищен вид, който губи плячката си заради изменението на климата. Загубата на видовете плячка е „първично изчезване", защото са се поддали директно на смущение. Но без да има какво да яде, неговият хищник също ще изчезне (съвместно изчезване). Или си представете паразит, който губи гостоприемника си поради обезлесяването, или цъфтящо растение, което губи своите опрашители, защото става твърде топло. Всеки вид зависи от другите по някакъв начин", каза той.
Използвайки стотици виртуални Земи, населени с повече от 33 000 вида, учените разгледаха как взаимоотношенията между виртуалните растения и животни се променят поради различни причини за загуба на биоразнообразие. Виртуалните видове успяха да колонизират отново нови региони на планетата и да се адаптират към променящите се условия в модела, казват изследователи, които установиха, че изменението на климата ще бъде основният двигател на изчезването.
Изследването идва, докато разговорите на най-голямата конференция за биоразнообразието от десетилетие достигнаха критична точка в Монреал. Повече от 100 министри на околната среда от цял свят обсъждат целите за това десетилетие за защита на биоразнообразието на Земята. В първата голяма снежна буря в града за зимата се очакват дискусии до късно през нощта този уикенд, докато министрите се стремят да разрешат разногласията между глобалния север и юг относно финансирането на нови проекти за консервационни цели за защита на 30% от Земята и възстановяване на площ с размер на Китай.
В отворено писмо близо 3000 учени призоваха правителствата да се справят с прекомерното потребление на ресурсите на Земята в окончателния текст и да започнат да обръщат загубата на биоразнообразие до 2030 г.
„Страните по Cop15 трябва да се ангажират да спрат и да започнат да обръщат загубата на биоразнообразие до 2030 г., за да ни поставят на пътя към възстановяване, където екосистемите могат да осигурят функциите, от които хората се нуждаят. Имат морално задължение да го направят. Освен това има научен смисъл и е постижимо, ако действаме сега и то решително. Дължим това на себе си и на бъдещите поколения – не можем да продължаваме това повече", се казва в писмото, подписано от водещи изследователи.
В него се казва, че действието срещу загубата на биоразнообразие в споразумението Cop15, известно като глобалната рамка за биоразнообразието, трябва да включва селскостопанска трансформация и предупреждава, че забавянето на смислени действия за унищожаване на природата ще влоши човешката бедност и неравенството.
„Няма да успеем, без да положим толкова много усилия за постигане на целите, свързани с основните двигатели на унищожаването на екосистемите и загубата на биоразнообразие, включително да направим нашите вериги за доставки устойчиви", се казва в писмото.

„Това изисква внимание към непропорционално вредното потребление от богатите нации, както и към правата и приоритетите на групите в неравностойно положение. В критично отношение това означава, че богатите нации и участници трябва спешно и бързо да намалят въздействието от потреблението си, вместо да налагат всички разходи за възстановяване на природата на по-малко богатите нации, където биоразнообразието остава преобладаващо", се казва в писмото.
Преговорите са планирани да приключат в понеделник, 19 декември, въпреки че е вероятно да бъдат прекратени.

Станете почитател на Класа