Министрите на енергетиката се спроразумяха за 180 евро таван на цената на газа в ЕС

Министрите на енергетиката се спроразумяха за 180 евро таван на цената на газа в ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

12 страни-членки, сред които и България, поискаха преди дни по-нисък таван от предложения от Европейската комисия праг от 275 евро за мегаватчас

 

 

Министрите на енергетиката на страните от ЕС договориха пределен лимит за цените на газа на едро при определени условия, заяви говорител на Съвета на ЕС, цитиран от ДПА и БТА.


Компромисът, достигнат днес, предвижда цената на газа на едро за някои фючърси, търгувани на нидерландския хъб TTF, да не надвишава 180 евро за мегаватчас при определени условия, уточниха дипломати пред ДПА.

Споразумението слага край на месеци спорове как да се подходи към поскъпването на енергията в ЕС.

След като цените на едро отбелязаха максимум през август, няколко европейски страни призоваха за амбициозни мерки, а други, включтелно Германия останаха скептични дали намеса на газовия пазар е добра идея.

Германия в крайна сметка подкрепи сделката, която се очаква да включва няколко предпазни клаузи, чрез които да се гарантира сигурност на доставките и стабилност на финансовите пазари.

Берлин рискуваше да загуби гласуването, след като лидерите на ЕС призоваха спорът да бъде решен до днес.

Компромисът се основава на предложение на ЕК, което първоначално бе посрещнато критично от много страни членки, тъй като предложените условия се възприемаха като твърде строги.

Постигнатото днес споразумение предлага по-нисък ценови праг за задействане на механизма, който да влезе в сила от 15 февруари.

Договорите за месец напред на хъба TTF в Нидерландия днес се търгуваха за 110 евро.

След като бъде активиран, одобреният от европейските енергийни министри таван ще има пряко въздействие само върху компаниите, търгуващи с газ на хъба. Цените на електроенергията, плащани от крайните потребители, могат да бъдат засегнати непряко от тавана.

Постигнатото споразумение ще сложи край на манипулирането на пазара от Русия и "Газпром", заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

"На последните срещи в Брюксел мажоритарната ни коалиция успя да сломи съпротивата - главно от страна на Германия", написа в Туитър Моравецки.

"Това означава край на манипулирането на пазара от Русия и нейната компания "Гапзром", добави полският премиер.

Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела също заяви възторжено "Свършихме си работата, имаме споразумение, което ще предпази гражданите и бизнеса от прекомерни скокове в цената на газа".

"Ограничението ще се задейства, ако преходния месец цената на хъба TTF надвиши 180 евро за мегаватчас три последователни дни", каза той, уточнявайки, че разликата между котировките на TTF и референтна цена за втечнения природен газ трябва да е 35 евро за мегватчас или по-висока за три дни.

"Това не е фиксиран, а динамичен таван", подчерта Сикела.

"ЕК е готова да спре договореното ограничение върху цената на газа, ако анализът на регулаторните органи покаже, че рисковете от мярката надвишават ползите", Това заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс

По-рано 12 страни-членки, сред които и България, поискаха по-нисък таван от предложения от Европейската комисия праг от 275 евро за мегаватчас.

Заедно с България намаляване на тавана искат Гърция, Италия, Белгия, Полша, Литва, Латвия, Словакия, Румъния, Хърватия, Словения и Малта.

На коренно различно мнение са Германия, Нидерландия и Дания.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа