Известен инвеститор от САЩ нарече вложенията в Русия изгодни

Известен инвеститор от САЩ нарече вложенията в Русия изгодни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

Инвеститорът Джим Роджърс счита инвестирането в Русия за изгодно в настоящата среда

 

 

Известен инвеститор от САЩ нарече вложенията в Русия изгодни

 

 

Вложенията в Русия могат да бъдат от полза за тези инвеститори, които не са обект на западните санкции, това заяви известният американски инвеститор Джим Роджърс в интервю за РИА Новости.

«Ако инвестирате в страна, в която има военни действия или гражданска война, особено, ако тя се приближава към края си, тогава можете да направите много пари. Не мога да инвестирам в Русия в момента, но определено бих искал,» каза той.

Но тези, които не са попаднали под рестрикциите, трябва да помислят да инвестират в Русия още сега, добави събеседникът на агенцията. Освен това много западни инвеститори трябваше да напуснат руския пазар „заради собствените си правителства“, добави той.

„Ако вие можете, ако имате търпение, то обикновено получавате много“, завърши инвеститорът.

Роджърс е един от най-известните инвеститори в света, съосновател на инвестиционния фонд Quantum (заедно с Джордж Сорос) и автор на няколко книги. Международният стоков индекс на Роджърс (RICI) е кръстен на него.

По-рано съобщихме/Kitco: Сюрпризът на Путин за САЩ

Руският президент Владимир Путин може да удвои стойността на руските златни резерви само с една маневра. Тези изводи сподели американският финансист Золтан Позар, стратег в Credit Suisse.

Световните цени на златото може да се удвоят и да достигнат 3600 долара за унция. Такъв сценарий е възможен, ако Владимир Путин отговори на опитите на западните страни да ограничат цената на руския петрол. Според Золтан Позар в контекста на настоящата макроикономическа несигурност могат да се очакват всякакви изненади от президента на Руската федерация. Това съобщава Kitco.

„Златото може да достигне 3600 долара за унция, ако Русия отговори на тавана на цената на петрола от Г-7, като приеме ценния метал в замяна на суровия петрол“, пише анализаторът в канадското издание.

Золтан Позар добавя, че предложеният от него сценарий може да изглежда невероятен, но настоящата 2022 година вече е изненадала много пъти с неочакваните си обрати. Експертът счита, че Русия може да отмъсти на Запада за санкциите, продавайки петрола си за злато.

Анализаторът прогнозира, че Владимир Путин, в отговор на наскоро въведената горна граница на цената на петрола от $60, може да нареди руските енергоресурси да се продават за злато. Един грам от благородния метал за два барела суров петрол би била добра цена.

„При текущата пазарна цена таванът от 60 долара за барел за руски петрол е равен на цената на един грам злато. По същество САЩ се опитват да обвържат руския износ с тази цена, а Русия в замяна може да го обвърже със стойността на златото“, твърди анализаторът на Kitco.

Трудно е да се измисли по-успешно време за подобна маневра. Факт е, че понастоящем САЩ се опитват да се възползват от падащите цени на петрола, за да попълнят стратегическите си резерви. Ако Руската федерация направи това, цената на златото ще се удвои, както и цената на енергийните ресурси спрямо щатския долар.

„И най-важното, повишаването на цената на златото от 1800 долара до почти 3600 долара ще увеличи стойността на златните резерви на Русия“, счита финансовият експерт.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа