Защо беларуси се бият за Украйна

Защо беларуси се бият за Украйна
  • Written by:  Андреа Беер DW
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

В полка "Калиновски" на страната на Украйна се сражават доброволци от Беларус. Сред тях има много противници на Лукашенко, които са убедени, че само ако е свободна Украйна, ще има свобода и за Беларус.

 

 

енис и Олег носят униформи с отличителните белези на полка "Калиновски" – военно формирование на украинската армия, съставено от доброволци от Беларус, което има численост от малко над 300 души. 

Проблемите на Беларус идват от Русия

„Ако Лукашенко  все още държи властта, то е заради подкрепата от Русия. Точно оттам идват проблемите на Украйна и на Беларус. Разрушаването на сегашния режим в Русия е единствената възможност да са свободни и Украйна, и Беларус. В идеалния случай това би означавало и крах на Русия – не само за Украйна и Беларус, но и за цяла Европа това би бил идеалният вариант“, казва Олег, цитиран от АРД.

Денис е с няколко години по-възрастен от него. В Украйна 27-годишният мъж от Минск е още от 2014 година, когато Русия започна войната в Донбас. Преди да постъпи в полка „Калиновски“, той е бил част от полка „Азов“. Той и Олег решават да се сражават с оръжие на страната на Украйна, но първоначално полицията в Киев ги сметнала за неприятели.

„Бяхме група мъже от Беларус, надявахме се да получим оръжие, но нямаше достатъчно за всички. След това полицията ни задържа, защото носехме украински униформи без опознавателни знаци и ни взеха за беларуски шпиони. Чак в полицейското управление се убедиха, че не сме саботьори, а нормални хора, които искат да се сражават за Украйна и Беларус. И ни пуснаха“, казва Денис.

Лукашенко е зависим от Москва

Беларус и Украйна имат обща граница, дълга около 1000 километра. Още преди руската инвазия в Украйна беларуският диктатор Лукашенко превърна страната си в удобен плацдарм за руската армия. Той подкрепя открито нападението на Русия срещу съседната страна, но не желае да въвлича армията си във военния конфликт. След бруталното потушаване на демократичното движение в Беларус през 2020 година ЕС наложи санкции на страната, които засегнаха много тежко Лукашенко и неговия режим.

Това само увеличи неговата зависимост от Москва, за която той плаща висока цена: руските войски използват беларуски военни бази за нападенията си срещу Украйна, от военни летища в Беларус излитат руски бомбардировачи, а Русия има правото да разполага свои части в Беларус. По данни на беларуската страна през октомври на територията на страната е имало 9 000 руски войници и много военна техника.

Мнозинството е против влизането във войната

По-рано този месец Москва разпространи снимки от руско-беларуски военни маневри на територията на Беларус. Много украински експерти обаче не вярват, че беларуски части могат да нахлуят в съседна Украйна, защото мнозинството от населението на Беларус е против това.

По същия начин виждат нещата и Олег и Денис от полка „Калиновски“. По-скоро те смятат, че руските войски биха могли да нападнат Украйна и от територията на Беларус.

Станете почитател на Класа