Залужни призна за масовото дезертьорство във въоръжените сили на Украйна

Залужни призна за масовото дезертьорство във въоръжените сили на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни призна, че в украинските войски се наблюдава масово дезертьорство.

 

 

Той написа в канала си в Telegram, че подкрепя промените в законодателството, приети от Върховната рада на Украйна за увеличаване на отговорността за неразрешено напускане на мястото на служба или на бойното поле, отказ от действие с оръжие и за неизпълнение на военни заповеди.

Моето мнение ясно отразява позицията на командирите на групи и военни части, които поискаха системно решение на този набор от въпроси“, каза Залужни в изявление, който също поиска украинският президент Володимир Зеленски да подпише този закон.

 

 

Той нарече несправедлива ситуацията, когато "отказниците" могат просто да платят глоба от до 10% от бойните плащания или да получат наказание с изпитание.

Оголените участъци на фронта са принудени да прикриват другите военни, което води до увеличаване на загубите на личен състав и територии“, пише още Залужни.

Той добави, че загубените позиции после трябва да бъдат възстановени с щурмови действия "на много висока цена".

По думите на Залужни, в мирно време би било възможно да се решава този проблем чрез обяснение и убеждаване. „В условията на война обаче са необходими бързи ефективни решения“, подчертава украинският главнокомандващ.

Залужни отново отбеляза, че признава наличието на проблеми, които водят до спонтанни и самоволни отклонения от служба и увери, че работи за отстраняването им. Той също така нарече нормално в една демократична държава такива чувствителни теми да се обсъждат публично. В същото време Залужни призова за прекратяване сега на тази дискусия, за да не се навреди на въоръжените сили на Украйна.

Обърнете внимание, че изявлението на Залужни беше публикувано, след като петиция с искане Зеленски да наложи вето на законопроекта за увеличаване на отговорността за дезертьорство, събра повече от 25 000 гласа за около един ден.

Законопроектът предвижда наказание от 5 до 8 години затвор за неизпълнение на заповед, а за самоволно напускане на обекта - арест до 15 дни или глоба до 1000 необлагаеми минимума. Освен това, по време на военното положение, украинските военнослужещи ще бъдат тествани за алкохол и упойващи вещества в цялата страна, дори ако са на почивка или у дома.

 

Ема Грибова, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа