Глобалното затопляне превръща ледена Швеция в уникална територия за производство на вино

Глобалното затопляне превръща ледена Швеция в уникална територия за производство на вино
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

В по-голямата част от северното полукълбо гроздоберът приключи преди месеци. Но в малко лозе недалеч от Стокхолм, при температури от -8C и 15 cm сняг, това едва започва. „Перфектно е", каза Гьоран Амнегард, чиято винарна Blaxsta твърди, че е едно от най-северните лозя в света, което започна беритбата миналата седмица.
Гроздето vidal blanc на Амнегард получава до 23 часа дневна светлина в разгара на лятото, преди да бъде превърнато в неговото награждавано ледено вино, което той продава на ресторанти със звезди Мишлен. „Имаме един от най-уникалните тероари в света", каза той.
Когато засади първото си грозде преди 22 години, това беше една от единствените търговски винарни в Швеция. Сега той е един от нарастващите в скандинавската страна, за която експертите прогнозират, че е на път да се превърне в дестинация за вино. Основните сортове, отглеждани в Швеция, са соларис, бяло грозде, пуснато за първи път през 1975 г. от Фрайбургския институт по виното в югозападна Германия, и рондо за червено вино.
Лозята в Швеция са се увеличили с 50% през последните две години. В рамките на пет години се очаква те да удвоят размера си. В дългосрочен план се предвижда те да нараснат до 10 000 хектара и да се превърнат в нова индустрия за милиарди евро.
Вътрешните продажби на шведско вино почти са се удвоили през последните пет години. Експерти казват, че глобалното затопляне и отглеждането на нови сортове грозде са сред факторите, движещи производството на вино в Швеция.
Ценителите на виното се интересуват от шведските вина, защото гроздето има дълъг период на развитие, висока киселинност, която изгражда интересна сензорна палитра и вече сега шведските вина печелят място в международни конкурси за дегустация на вино.
Nordic Vineyards, която продава скандинавски вина онлайн, каза, че повечето от продуктите й се купуват от хора от региона, но все повече получават заявки от цяла Европа и Азия, особено Япония. Потенциалът е за 10 000 хектара, с 4 000 хектара по-малко, отколкото в Швейцария. Заедно с винения туризъм това ще бъде нова индустрия за милиарди евро в Швеция.
С изменението на климата и чистата и сравнително евтина земя, вече има интерес от винопроизводители в Европа да си осигурят земя в Швеция за бъдещо производство.

Станете почитател на Класа