Мъск пита потребителите на Twitter дали да се оттегли

Мъск пита потребителите на Twitter дали да се оттегли
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

Американският милиардер предприемач Илон Мъск пусна анкета в Twitter в неделя, като помоли потребителите да гласуват за или против неговото лидерство в социалната мрежа.
"Трябва ли да се оттегля като ръководител на Twitter? Ще се съобразя с резултатите от тази анкета", написа той.
В анкетата, която ще продължи 12 часа, вече са участвали 1,32 милиона потребители. Към момента 53% от гласувалите смятат, че Мъск трябва да се оттегли.
Мъск приключи покупката си на услугата за социални медии на 27 октомври. Веднага след покупката милиардерът уволни редица топ мениджъри. Според документите, публикувани в базата данни на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, Мъск също е разпуснал борда на директорите на компанията и е станал едноличен лидер на социалната медийна мрежа.
След само 20 минути гласуване, когато гласът „да" спечели двуцифрена преднина, Мъск отговори на предположението, че вече е избрал нов главен изпълнителен директор, като каза: „Никой не иска работата, която всъщност може да поддържа Twitter жив. Няма наследник."
Той също така отхвърли последния спор относно политиката на сайта, след като Twitter обяви, че ще премахне акаунти, които предлагат „безплатно промотиране на определени социални медийни платформи". Мъск каза, че политиката ще бъде коригирана, за да засегне само акаунти, чиято „основна цел е популяризиране на конкуренти, което по същество попада под правилото без спам".
По-рано платформата каза, че този ход ще засегне съдържанието от множество уебсайтове на социални медии, включително Facebook и Instagram на Meta Platforms, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr и Post, но ще позволи публикуване на кръстосано съдържание. Видео платформата TikTok, собственост на китайската ByteDance, обаче не беше включена в списъка.
Съобщението дойде в неделя – същия ден, в който Мъск туитна снимки от стадион Лусаил в Катар, където той гледаше как Аржентина победи Франция с дузпи и спечели световното първенство по футбол за мъже. Мъск присъства на мача заедно с Джаред Къшнър, бивш президентски съветник на САЩ и зет на Доналд Тръмп. Truth Social на Trump беше сред платформите, посочени в забраната за свързване на Twitter. Миналата седмица Twitter разпусна своя Съвет за доверие и безопасност, група доброволци, създадена през 2016 г., за да съветва платформата за социални медии относно решенията на сайта.
51-годишният Мъск също спря акаунтите на няколко журналисти след спор около публикуването на публични данни за движението на частния му самолет. По-късно той възстанови акаунтите след критики от правителствени служители, групи за застъпничество и журналистически организации.
Милиардерът беше предупреден, че може да понесе санкции от ЕС заради първоначалното си решение.
.

Станете почитател на Класа