Градовете в Китай утихнаха след предупреждението за три вълни на Covid през зимата

Градовете в Китай утихнаха след предупреждението за три вълни на Covid през зимата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

Китайските власти предупредиха за последователни вълни от инфекции с Covid през следващите месеци, като случаите продължават да нарастват след премахването на ограниченията по-рано този месец.
Изглежда, че в големите градове хората остават вътре или с вируса, или от страх да не се заразят с него, но властите продължиха с повторното отваряне. Има също нарастващи въпроси относно пълното въздействие на настоящата епидемия, само с три официално регистрирани смъртни случая на Covid-19 въпреки широко разпространените съобщения за смъртни случаи и натоварените погребални домове.
Говорейки на конференция в Пекин в събота, Ву Зиноу, главен епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, каза, че настоящата епидемия ще достигне своя връх тази зима и ще продължи на три вълни за около три месеца.
Ву каза, че първата вълна ще продължи от сега до средата на януари. Скоро след това вероятно ще последва втора вълна, предизвикана от масовото пътуване на стотици милиони хора в цялата страна за лунната Нова година, започваща на 21 януари. Той прогнозира трета вълна от края на февруари до средата на март, след като хората се върнат на работа от празниците.
Жителите на Китай съобщават за безброй случаи на Covid около тях, въпреки че официалният брой е около 2000 на ден. Миналата седмица националната здравна комисия призна, че е невъзможно да се следят асимптомните инфекции и вече няма да ги брои. Премахването на масовото тестване и намаляването на задължителните тестове означава, че малко хора се тестват.
Градските улици изглеждаха тихи през уикенда в Пекин и Шанхай, въпреки по-нататъшното либерализиране на ограниченията, включително отмяната на 126 мерки за пътувания и тестване на ключови индустрии, според държавните медии.
Притесненията относно правителствените данни се разшириха и до начина, по който се записват смъртните случаи. В неделя властите съобщиха, че трима души са починали, първите смъртни случаи от Covid от 7 декември. Китай има тесни параметри за приписване на смърт на Covid, за разлика от всяко основно състояние, от което пациентът на Covid също е страдал.
Докладът от неделя за смъртни случаи в едноцифрени числа разтърси опита на някои хора на място. „Точни ли са данните? Миналата седмица двама души до мен починаха внезапно от коронавирусна треска... Не можах да се свържа с линиите за спешна помощ в продължение на половин час и гледах как хората около мен умират", каза друг в Пекин.
Базиран в САЩ изследователски институт каза тази седмица, че Китай може да претърпи експлозия на случаи и над един милион души в може да умрат от Covid през 2023 г.
Освен това продължава да има опасения относно достъпността на медицината, с някои призиви към правителството да определи ограничения за закупуване, и все още ниските нива на ваксинации сред възрастните хора. След като Китай пусна първите си ваксини срещу Covid през 2021 г., нивата на ваксиниране сред хората на възраст 60 и повече години остават малко променени от лятото, според официални данни. Само 66,4% от хората на възраст над 80 години са завършили пълен курс на ваксинация, съобщи официалната информационна агенция Синхуа.
Разработени в чужбина ваксини не са налични в континентален Китай, който разчита на инжекции от Sinopharm, Coronavac на Sinovac и други разработени в страната опции. Все още не е представил собствена версия на иРНК ваксина, поради което много искат да посетят съседната китайска територия Макао, където жителите на континента могат да получат иРНК ваксини.
Макао, който по същество беше затворен през цялата пандемия, силно зависи от китайски посетители. Туристите от континентален Китай, Хонг Конг и Тайван представляват повече от 90% от общите посещения.

Станете почитател на Класа