Какво е направила досега комисията на Конгреса за 6 януари – и какво следва?

Какво е направила досега комисията на Конгреса за 6 януари – и какво следва?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

Комисията на Камарата на представителите на САЩ, разследваща нападението от 6 януари срещу Капитолия на САЩ, провежда последно публично заседание днес, когато се очаква да реши дали да издаде наказателни дела срещу бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници. Ето обяснение какво представлява комисията и каква работа е свършила.
През юни 2021 г. демократите в Камарата на представителите гласуваха с 220 срещу 190 за създаване на специална комисия за разследване на нападението на 6 януари срещу Капитолия на Съединените щати. Членовете на комисията и служителите проведоха повече от 1000 интервюта със свидетели и прегледаха над един милион документа и стотици часове видео. Те получиха огромен брой записи на разговори, текстови съобщения и имейли чрез призовки и също така получиха достъп до записите на Белия дом от Националния архив.
Комисията събра пет екипа, за да проучи различни тематични области. Проблемите варираха от усилията на Тръмп и неговите сътрудници да оказват натиск върху федерални, щатски и местни служители да отменят изборите до провали на правоприлагащите органи и разузнавателните агенции. Те също така изследваха вътрешни екстремистки групи като QAnon и онлайн дезинформация, онези, които планираха митинга на 6 януари, движението „Спрете кражбата" и парите зад усилията за отмяна на изборите.
Комисията проведе едно публично изслушване през юли 2021 г. относно опита на правоприлагането на 6 януари и след това девет публични изслушвания от юни до октомври 2022 г. Последното изслушване бе насрочено за 19 декември, когато се очаква комисията да издаде наказателни препратки и да даде сигнал за своите окончателният доклад, който ще бъде публикуван на 21 декември.
Комисията е разпитала над 1000 свидетели, много от които са близки съюзници на Тръмп, служители на Министерството на правосъдието или републиканци, работещи на щатско и местно ниво. Те интервюираха членове на семейството на Тръмп, включително дъщеря му Иванка и зет Джаред Къшнър, бившия главен прокурор Бил Бар, ръководителя на кампанията на Тръмп за 2020 г. Бил Степиен и Грег Джейкъб служил като главен съветник на бившия вицепрезидент Майк Пенс.
Касиди Хътчинсън, бивш сътрудник на Белия дом, даде убедителни показания по време на телевизионно изслушване за тревожното поведение на Тръмп по време на безредиците и как служителите на Белия дом са знаели, че присъстващите ще бъдат въоръжени и са планирали насилие.
Полицейски служители на Капитолия на САЩ също предоставиха показания, включително Каролина Едуардс, която беше първият полицай, ранен при безредиците и описа сцената в Капитолия на САЩ като „абсолютна военна зона".
Особено липсва в списъка със свидетели самият Тръмп, когото комисията гласува да призове през октомври. Тръмп отказа да сътрудничи и съди комисията, за да блокира призовката.
Комитетът насочи четирима съюзници на Тръмп към Министерството на правосъдието за отказ да сътрудничат. Двама от тях, Стив Банън и Питър Наваро, са криминално обвинени, а Банън е осъден на четири месеца затвор през октомври, но в момента е на свобода, докато обжалва присъдата си. Министерството на правосъдието избра да не повдига обвинения срещу бившия началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус и бившия заместник-началник на кабинета Дан Скавино. Преди Медоус да спре да сътрудничи, той предостави на комисията хиляди имейли и текстови съобщения, замесващи видни републиканци в опит да отменят резултатите от изборите.
Въпреки че точното съдържание на окончателния доклад все още е неизвестно и може да се промени, се очаква той да се състои от осем глави и да включва информация, която все още не е публикувана. Освен това се очаква комисията в крайна сметка да публикува преписи на много от своите интервюта със свидетели.

Станете почитател на Класа