Украинският президент е посетил фронтовия град Бахмут

Украинският президент е посетил фронтовия град Бахмут
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.12.2022
  • Share:

По време на посещението си президентът Зеленски е разговарял с военни служители и е връчил военни отличия

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски е посетил разрушения град Бахмут, неотдавнашен център на едни от най-интензивните боеве във войната на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от канцеларията на президента. Източният град е сцена на "ожесточени битки" между украинските защитници и руските инвазивни сили, добави Киев, съобщи БТА.

По време на посещението си президентът Зеленски е разговарял с военни служители и е връчил военни отличия.

По-рано този месец той каза, че опитите на Русия да превземе Бахмут са превърнали източноукраинския град в руини. "Окупаторите всъщност разрушиха Бахмут, поредния град в Донбас, който руската армия превърна в опожарени руини", добави президентът.

Бахмут остана под украински контрол през почти 10-месечната война, осуетявайки плановете на Русия да превземе Донецка област, която е част от граничещия с Русия район Донбас.

Превземането на Бахмут ще прекъсне украинските снабдителни артерии и ще отвори път за настъпление на руските сили към Краматорск и Славянск - ключови украински крепости в Донецка област.

Проруски сепаратисти контролират част от Донецка и съседната на нея Луганска област от 2014 г. Твърди се, че основната сила в атаките срещу Бахмут са наемници от частната военна компания "Вагнер".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа