Талат Джафери:Република Северна Македония и Турция поддържат традиционно силно приятелство

Талат Джафери:Република Северна Македония и Турция поддържат традиционно силно приятелство
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.12.2022
  • Share:

Председателят на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп е изтъкнал ползотворното междупарламентарно сътрудничество в различни области

 

 

Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери се срещна с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп, който с група депутати пристигна на двудневно посещение в страната, съобщи БТА.

Посещението на Шентоп съвпада с 21 декември, който в Северна Македония се отбелязва като деня на преподаването на турски език, а в разговора си с Джафери той е подчертал, че за турската общност в Република Северна Македония е от особена важност да се възползва от правото на образование в майчиния си език.

Талат Джафери е заявил, че Република Северна Македония и Турция поддържат традиционно силно приятелство и партньорство, двустранното сътрудничество между двете страни е динамично на всички нива, а Турция е сред най-важните търговски партньори с инвестициите си в икономиката на страната, съобщават от парламентарния пресцентър.

От своя страна Шентоп е отбелязал ползотворното междупарламентарно сътрудничество в различни области и е оценил необходимостта от задълбочаване на взаимните консултации по регионалните и глобалните предизвикателства и е пожелал успех в предстоящото председателство на ОССЕ, което Република Северна Македония поема през 2023 г. , подчертавайки, че Турция силно подкрепя евроатлантическата интеграция на страните от Балканите и особено на Република Северна Македония. Той е приветствал началото на преговорите на страната за членство в ЕС и е изразил увереност, че Северна Македония ще стане член на ЕС в разумен срок.

Двамата са обсъдили необходимостта от преразглеждане и надграждане на Споразумението за свободна търговия между двете страни в посока по-голяма либерализация на търговските стоки, за което преговорите са във финална фаза, изразили са и увереност, че дългогодишното партньорство между двете страни и положителната тенденция в развитието на двустранните отношения и сътрудничество ще продължат да се подобряват.

Талат Джафери е приел поканата на Шентоп да посети Република Турция.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа