Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ и да бъде по-активна в НАТО

Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ и да бъде по-активна в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.12.2022
  • Share:

"Алиансът не е нещо, от което трябва да завися. Това е нещо, което трябва да избера, нещо, с което работя. Трябва да преосмислим нашата стратегическа автономия", каза френският президент.

 

 

Френският лидер отбеляза, че идеята му за ЕС е да бъде по-автономен в рамките на Алианса и да действа "в рамките на НАТО, заедно с НАТО, но и да не зависи от НАТО".

Европа трябва да играе по-активна роля в рамките на НАТО, да намали зависимостта си от САЩ и да развие свои собствени способности за сигурност, за да гарантира мира в региона.

Тази гледна точка изрази френският президент Еманюел Макрон пред журналисти на борда на президентския самолет, излетял от Йордания за Париж. Думите му бяха публикувани от "Уолстрийт Джърнъл", съобщава ТАСС.

"Алиансът не е нещо, от което трябва да завися. Това е нещо, което трябва да избера, нещо, с което работя. Трябва да преосмислим нашата стратегическа автономия", каза френският президент. Макрон отбеляза, че идеята му за ЕС е да бъде по-автономен в рамките на Алианса и да действа "в рамките на НАТО, заедно с НАТО, но и независимо от НАТО".

ТАСС припомня, че по-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че лидерите на страните от ЕС са доволни, че САЩ, а не те, играят водеща роля в ЕС, с изключение на президента Макрон. Лавров припомни, че по-рано в Европа се е говорело за необходимостта от „осигуряване на стратегическата автономия на Европейския съюз“, нещо, за което все още говори „само президентът Макрон“.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа